Kabouterdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kabouterdorp
Kabouterdorp
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Sprookjesbos
Soort attractie Sprookje
Bouwer(s) Efteling
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper Anton Pieck
Ton van de Ven
Henny Knoet
Status Geopend
Opening 1952
Thematisering en muziek
Thema Kabouters
Voorshow Afwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Een kabouter in zijn paddestoel
Kabouterdorp, 1982

Het Kabouterdorp is een onderdeel van het Sprookjesbos in de Efteling. Het werd tegelijk met het bos zelf geopend op 31 mei 1952 en kende uitbreidingen in 1972, 1974 en 1980. Het dorp werd grotendeels ontworpen door Anton Pieck. De latere ontwerpen van de uitbreidingen zijn naar ontwerpen van Ton van de Ven en Henny Knoet.

Het Kabouterdorp is het tweede onderdeel op de route van het Sprookjesbos, na het kasteel van Doornroosje en voor Langnek. Het dorp bestaat uit meerdere als paddenstoelen vormgegeven huisjes waar het dagelijkse leven van de kabouters wordt uitgebeeld.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorpje bevinden zich volgende uitbeeldingen:

  • Een parcours voor kinderen dat door drie paddenstoelhuisjes loopt.
  • Een dode boom waarin een kabouter zit die op een celesta het muziekstuk Menuet in G speelt. Achter hem komt af en toe een baardloze kabouter door een deurtje kijken.
  • Een hoog paddenstoelhuis waar bovenin een kabouter zit te schrijven terwijl een eekhoorn toekijkt. Buiten aan het huisje zit een kabouter een pijp te stoppen terwijl een andere tijdens het vissen in een bootje in slaap is gevallen. Bezoekers kunnen hem wekken door in een microfoon te schreeuwen.
  • Een huisje met een waterrad waarvoor een kaboutervrouwtje de was staat te doen. Als bezoekers de klink van het tuinhekje aanraken, komt een mannelijke kabouter door de deur van het huisje naar buiten kijken.
  • Een groter kabouterhuis waar buiten een kabouter zit te vissen terwijl een andere door een raampje naar buiten kijkt. Binnenin zijn een aantal kabouters aan het uitrusten met muziek uit een speeldoos op de achtergrond. Twee kabouters liggen er in hun bed te knikkebollen, een andere is ingedommeld in een schommelstoel en nog een andere kabouter zit aan tafel een boek te lezen. Op de grond springen enkele grijze muisjes rond.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het Kabouterdorp bestaat uit losstaande taferelen die niet zijn gebaseerd op een oorspronkelijk verhaal, schreef Martine Bijl voor het boek Sprookjes van de Efteling uit 1974 het begeleidende sprookje De gouden stemvork. Dit verhaal was lange tijd in beknopte versie te lezen in een sprookjesboek dat staat opgesteld bij de kabouterboom. Voor het Sprookjesboek van de Efteling uit 2009 werd een nieuw verhaal geschreven met de titel Het kabouterdorp.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2000 werd het gebouwtje van het waterrad gerenoveerd.
  • In 2015 werd de trap van de paddenstoelwoning gerenoveerd.
  • In 2018 is het Kabouterdorp grondig gerenoveerd. Bij de renovatie die 13 weken duurde zijn ook extra bosdieren toegevoegd.
  • De drie losse paddenstoelen zijn sinds november 2017 ontoegankelijk voor bezoekers. In april 2023 werden de drie paddenstoelen afgebroken en terug heropgebouwd in juni.[1]De doorgangen werden iets verbreedt waardoor ze nu ook rolstoeltoegankelijk zijn.
  • Het Kabouterdorp vormde lichtelijk de inspiratie voor Kabouter Plop.
  • Het sprookjesboek, dat een korte samenvatting van het sprookje geeft, werd in 2015 toegevoegd. Eerder stond bij het sprookje het boek met het verhaal van "De Gouden Stemvork".