Draak Lichtgeraakt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Draak Lichtgeraakt
Draak Lichtgeraakt
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Sprookjesbos
Soort attractie Sprookje
Bouwer(s) Efteling
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper Ton van de Ven
Status Geopend
Opening 1979
Thematisering en muziek
Voorshow Afwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Draak Lichtgeraakt is een sprookjesfiguur die in 1979 in het Sprookjesbos in de Efteling is toegevoegd op de plaats waar eerst de Chinese Nachtegaal zat. Het sprookje bevindt zich tussen de Kleine Zeemeermin en De Wolf en de zeven Geitjes. Het sprookje is naar ontwerp van Ton van de Ven.

De draak, die een schatkist bewaakt, komt stoomblazend en grommend in actie wanneer iemand aan de kroon in de schatkist komt.

De attractie volgt in die lijn het gedachtegoed van Peter Reijnders om het (jonge) publiek actief bij een attractie te betrekken, zoals bij Hans en Grietje.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel gezien als sprookje, was er eerst geen verhaal bij de attractie.

In 2010 is er een kort verhaal beschreven waarin de scene van Draak Lichtgeraakt wordt toegelicht. De Efteling heeft het verhaal op de website geplaatst.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de attractie is gebaseerd op een misvatting van de begeleidende fototekst in de brochureboekjes. Wat als voltooid deelwoord was bedoeld (licht geraakt), is door het publiek tot eigennaam verheven. De oorspronkelijke naam is Chinese Draak, terwijl de werknaam Vliegende Draak luidde.

Vormgeving & opening[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee voor de draak werd mede ingegeven door de oorspronkelijke draakornamenten boven op de muur van de Chinese Nachtegaal, die afgeleid zijn van de vlag van China (zie Chinese draak). De opening van de attractie werd dan ook verricht door een heuse Chinese hofdame.

Geluid[bewerken | brontekst bewerken]

De brul van de draak bestaat uit een mix van een gorilla en een slang. Oorspronkelijk waren er twee mixen gemaakt van de geluidseffecten "the mad gorilla" en "snake hissing" van de LP The essential death & horror sound effects. Deze werden beurtelings afgespeeld wanneer de draak zijn programma begon als de kroon werd aangeraakt. Sinds begin jaren negentig wordt nog maar een van deze mixen gebruikt.

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De draak is ook te zien in de videoclip bij Samson en Gerts lied "In het kasteel van koning Samson", waar Gert Verhulst verkleed als ridder tegen de draak vecht.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij de opening van de draak in 1979 en de eerste jaren erna had de draak een dubbele sik. Deze zijn verwijderd en niet meer teruggekeerd.
  • Sinds 1992 zijn de dakpannen niet meer groen, maar rood. Tijdens deze renovatie werd ook de mix van de geluidseffecten aangepast.
  • In de winter van 2000-2001 vond een renovatie aan de draak plaats.
  • In 2017 werd terug een renovatie uitgevoerd aan de technische aspecten aan de draak en de geluidseffecten.
  • Het sprookjesboek, dat een korte samenvatting van het sprookje geeft, werd in 2016 bij de draak geplaatst en in 2017 verplaatst naar de andere kant van de draak.