Karel Glastra van Loon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel Glastra van Loon
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Karel Reinier Glastra van Loon
Geboren Amsterdam, 24 december 1962
Overleden Hilversum, 1 juli 2005
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver, columnist, cabaretier, politiek activist
Werk
Bekende werken De Passievrucht (1999)
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Karel Reinier Glastra van Loon (Amsterdam, 24 december 1962Hilversum, 1 juli 2005) was een Nederlandse schrijver, publicist, columnist, cabaretier en politiek activist.

Zijn bekendste boeken zijn Lisa's adem en het later verfilmde De Passievrucht. Dit laatste boek is inmiddels in 31 talen uit 34 landen vertaald en is daarmee de meest vertaalde Nederlandse roman ooit. Met De Passievrucht won Glastra van Loon de Generale Bank Literatuurprijs.

Loopbaan[bewerken]

Van 1988 tot 1994 maakte hij deel uit van de cabaretgroep Herenakkoord die in 1989 een finaleplaats behaalde bij het Camerettenfestival. Tot eind 1994 toerde hij met deze groep de cabarettheaters. Daarna raakte hij in televisiekringen verzeild; hij maakte documentaires voor Lolapaloeza en maakte enige tijd deel uit van de redactie van televisieprogramma Karel (met Karel van de Graaf en later Hagens (met Pieter Jan Hagens). In 2002 toerde hij de Nederlandse theaters met Thomas Verbogt en Manon Uphoff met een literair theaterprogramma (deels als het Herenakkoord-personage Peter Edelweis).

Glastra van Loon was actief voor de Socialistische Partij. In die hoedanigheid heeft hij ook een aantal boeken over maatschappelijke onderwerpen geschreven in samenwerking met oud-SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jan Marijnissen. Verder schreef Glastra van Loon samen met Bob Fosko en Jan Paul van der Meij in 2002 het SP verkiezingslied 'Een mens is meer!' dat veelvuldig bij verkiezingsspotjes van de SP werd ingezet. Hij was ook actief als columnist. In de vroege jaren negentig schreef hij (samen met Peer Engels) een column in Paul Haenens Mens + Gevoelens (onder de titel Glas & Engels), en hij schreef vanaf 2003 columns voor damesblad Margriet, omdat hij zijn schrijven niet tot de 'elite' wilde beperken. Glastra van Loon was verder lid van het Republikeins Genootschap.

Begin 2004 werd bij hem een hersentumor geconstateerd, waaraan hij bijna anderhalf jaar later op 42-jarige leeftijd zou komen te overlijden.

Prijzen[bewerken]

Artikelen en verhalen in tijdschriften[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

Muziek[bewerken]

  • 2002 - Een mens is meer!, campagnelied van de SP, geschreven samen met Bob Fosko en Nico Brandsen. (Ketch-up 20020119)

Externe links[bewerken]