Magic Kingdom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Magic Kingdom
Disneypark
Cinderella Castle, middelpunt en symbool voor het Magic Kingdom.
Cinderella Castle, middelpunt en symbool voor het Magic Kingdom.
Locatie Lake Buena Vista, Florida
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Geopend op 1 oktober 1971
Resort Walt Disney World Resort
Thema Figuren en ideeën van Walt Disney
Operator The Walt Disney Company
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Disney

Het Magic Kingdom (Nederlands: Magisch Rijk) is een pretpark in het Walt Disney World Resort in Lake Buena Vista. Het was het eerste park binnen dit resort, het werd geopend op 1 oktober 1971. De populariteit valt af te lezen aan de bezoekcijfers, in 2010 werd het park bezocht door meer dan 16 miljoen gasten, wat het tot het meest bezochte pretpark ter wereld maakte.[1]

Omdat het park gebouwd en ontworpen is door de WED Enterprises, nu beter bekend als Walt Disney Imagineering, zijn de verdeling, attracties en decoraties bijna gelijk aan Disneyland in Anaheim.

Toewijding[bewerken]

Hoewel er geen officiële spreuk is voor het Magic Kingdom, heeft Roy O. Disney een uitspraak gedaan over het park, die nu in de poorten van het park geplaatst is:

Aanhalingsteken openen

Walt Disney World is a tribute to the philosophy and life of Walter Elias Disney... and to the talents, the dedication, and the loyalty of the entire Disney organization that made Walt Disney's dream come true. May Walt Disney World bring Joy and Inspiration and New Knowledge to all who come to this happy place... a Magic Kingdom where the young at heart of all ages can laugh and play and learn together. — Dedicated this 25th day of October, 1971. Roy O. Disney

Aanhalingsteken sluiten

Geschiedenis[bewerken]

Main Street U.S.A. met op de achtergrond het Cinderella Castle

De bouw van het park[bewerken]

De bouw van het park begon samen met de bouw van het gehele Disney World resort in 1967, na de dood van Walt Disney. Walt Disney was echter al jaren voor zijn dood bezig met het plannen van de bouw van dit resort. Het Magic Kingdom werd een kopie van het al bestaande Disneyland in Anaheim, maar in dit park wilde Disney zijn ontwerpen en decoraties verbeteren. Volgens een verhaal zag Walt Disney eens een cowboy vanuit Frontierland naar de personeelsingang in Tomorrowland lopen. Een cowboy in Tomorrowland kon Walt niet aanzien, en daarom had hij het idee om onder het Magic Kingdom-park tunnels te bouwen, waar het personeel kon lopen. Er was echter een probleem: omdat het moeras-achtige gebied in Florida te natte grond bevatte, konden er geen ondergrondse tunnels worden gebouwd. De oplossing was het bouwen van tunnels boven het grondoppervlak, en daar vervolgens het park op te bouwen. Dit is de reden dat het park zo ongeveer 30 meter hoger ligt dan het grondniveau. Om deze verschillen in hoogte op te lossen, werd modder uit het Seven Seas Lagoon, wat net kunstmatig aangelegd werd, gebruikt. Later zijn hier bossen op gegroeid. Echter, toen het park uitgebreid werd, konden hier geen tunnels onder worden gebouwd. Daarom lopen de tunnels alleen onder het deel van het park wat er al vanaf het begin lag. Magic Kingdom bevat het grootste tunnelnetwerk van alle parken. De naam die Disney aan deze tunnels gaf was utilidors, een samentrekking van de Engelse woorden utility (Nederlands: nut) en corridor (Nederlands: gang).

Opening[bewerken]

Eindelijk was het dan zover, het park opende op 1 oktober 1971, als enige park in het resort. Samen met het park openden ook twee hotels, het Disney's Polynesian Resort en het Disney's Contemporary Resort. Het park bevatte toentertijd 23 attracties, 3 originele, en 20 kopieën van Disneyland in Anaheim. Later werden hier nog attracties aan toegevoegd, zowel kopieën als originelen. De attracties werden opgesplitst in 6 parkdelen, hiervan waren 5 hetzelfde als in Disneyland in Anaheim. Liberty Square werd het nieuwe, originele parkdeel. Dit deel stond op de planning voor Disneyland Anaheim, maar werd daar nooit uitgevoerd. Sinds de opening van het park is het park nog maar 4 keer gesloten geweest, namelijk op de aanslagen op 11 september 2001, en bij hurricane Frances, Charlie en Wilma.

Naamsverwarring[bewerken]

Omdat het park bijna gelijk was aan het park in Anaheim, ontstond er wat naamsverwarring. The Magic Kingdom werd gebruikt als een onofficiële bijnaam voor het park in Anaheim, voordat het Walt Disney World Resort gebouwd was. Hoe dan ook, de officiële bijnaam voor het park in Anaheim is The Happiest Place On Earth. De bijnaam voor het Magic Kingdom in Florida werd hetzelfde. Ondanks de verwarringen hebben de tickets van het park altijd het opschrift The Magic Kingdom gehad. In 1994 werd de parknaam dan toch officieel omgedoopt tot The Magic Kingdom Park, en bleef het park in Anaheim gewoon Disneyland heten.

Attracties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Magic Kingdom voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Transport[bewerken]

Monorail in Walt Disney World Resort
Je kunt in een door paarden getrokken tram over Main Street U.S.A. rijden

Omdat de parkeerplaats voor het park meer dan 1,5 kilometer verwijderd ligt, was transport vanuit de organisatie van het resort onmisbaar. Daarom werd er een monorail aangelegd van het park naar de parkeerplaats. Ook kun je nu met de ferry over het Seven Seas Lagoon naar de parkeerplaats toe varen. Het resort beschikt over 3 ferry's, met elk een andere kleur. Ze dragen ook elk een eigen naam, je hebt de General Joe Potter (blauwe ferry), de Richard F. Irvine (rode ferry) en de Admiral Joe Fowler (groene ferry).

Een ander park binnen het resort, Epcot, is ook bereikbaar met de monorail vanaf de grote parkeerplaats. Deze lijn werd in 1982 aangelegd.

Gasten die in het resort slapen in de verschillende hotels, kunnen gratis met de bus van het hotel naar de parken, en omgekeerd.

Themagebieden in het Magic Kingdom[bewerken]

Main Street U.S.A.[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Main Street, U.S.A. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Main Street U.S.A. is de hoofdstraat van Magic Kingdom. Het is een nagebouwde Amerikaanse straat uit het begin van de twintigste eeuw. Je vindt er onder andere diverse winkeltjes en restaurants. Aan het einde van deze straat bevindt zich het Cinderella Castle, het symbool van het Magic Kingdom. Doordat er gebruik is gemaakt van optisch bedrog in het perspectief lijkt het kasteel meters hoog, hoewel het maar 55 meter hoog is. Ook lijken hierdoor de gebouwen in Main Street U.S.A. vrij hoog, hoewel ze redelijk klein zijn.

Aan de twee uiteinden van de straat staan twee standbeelden, één van Walt Disney met Mickey Mouse (Partners Statue), wat ook te vinden is in andere Disneyparken, en één van Roy O. Disney met Minnie Mouse (Sharing the Magic Statue).

Adventureland[bewerken]

Adventureland weerspiegelt de delen van de wereld die eigenlijk nog ontdekt moeten worden, zoals jungles uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië, maar ook het Midden-Oosten mag er niet aan ontbreken. Een latere uitbreiding is een Caraïbisch plein, waarop zich de attractie Pirates of the Caribbean bevindt. In dit parkdeel kun je zelfs een heuse jungle-cruise maken, en zelf de jungle ontdekken.

Frontierland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Frontierland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Frontierland kun je het Wilde Westen herbeleven, van de cowboys en indianen tot het ontdekken van de mysterieuze rivieren in Amerika. In dit parkdeel staan de échte klassieke Disneyworld-attracties, zoals Big Thunder Mountain, Tom Sawyer Island en Splash Mountain.

Liberty Square[bewerken]

In Liberty Square komt de Amerikaanse geschiedenis tot leven, hier waan je je in een Amerikaans revolutionair dorpje. Je kunt hier langs alle presidenten uit de geschiedenis van Amerika lopen, maar ook een ritje maken in het spookhuis Haunted Mansion. Ook kun je er het meer bevaren in een ouderwetse stoomboot.

Fantasyland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fantasyland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fantasyland is het parkdeel waar de Disney-magie tot leven komt. Je vindt hier alle sprookjes- en kinderfilms terug die Disney ooit gemaakt heeft. Het is gebouwd in de typische middeleeuwse carnavaleske stijl die Disney zo goed hanteerde. Stap in een bootje en vaar door "it's a small world" en ontdek de landen van de wereld, of vlieg mee op de avonturen van Peter Pan in Peter Pan's Flight. Zoals Disney zelf ooit zei: "Fantasyland is er voor diegenen die jong van hart zijn, en die geloven dat wensen echt uitkomen als je een vallende ster ziet...".

Mickey's Toontown Fair[bewerken]

In Mickey's Toontown Fair bevinden zich volgens Disney de vakantiewoningen van o.a. Mickey en Minnie Mouse. Een achtbaan voor kinderen, Goofy's Barnstormer, een waterspeelplaats in en rondom Donald Ducks woonboot, de Miss Tilly, en walkthroughs door de huisjes van Mickey en Minnie Mouse maken dit parkdeel tot een kinderspeelparadijs. Mickey's Toontown Fair is gesloten op 11 februari 2011 vanwege de uitbreiding en verbouwing van Fantasyland. Alleen Goofy's Barnstormer en Dombo The Flying Elephant Ride zijn nog terug te vinden in het Storybook Circus gebied. De overige onderdelen van Mickey's Toontown Fair zijn verdwenen.


Tomorrowland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tomorrowland (Disney) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Tomorrowland bevinden zich attracties en gelegenheden die je laten denken dat je in de toekomst bent. Het moet een intergalactisch ruimtestation voorstellen, waar blauwdrukken liggen over wat we in de toekomst allemaal willen bereiken: van raketten tot ruimtewezens. De bekende achtbaan en hoogtepunt van dit themadeel is de Space Mountain, en ook de bekende autoweg Tomorrowland Speedway mag niet aan het geheel ontbreken.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Onderdelen: Magic Kingdom · Epcot · Disney's Hollywood Studios · Disney's Animal Kingdom · Disney's Blizzard Beach · Disney's Typhoon Lagoon · Downtown Disney · Disney's BoardWalk Resort · Disney's Wide World of Sports Complex
Disney hotels en resorts: Disney's All-Star Movies Resort · Disney's All-Star Music Resort · Disney's All-Star Sports Resort · Disney's Animal Kingdom Lodge · Disney's Beach Club Resort · Disney's BoardWalk Inn · Disney's Caribbean Beach Resort · Disney's Contemporary Resort · Bay Lake Tower at Disney's Contemporary Resort · Disney's Coronado Springs Resort · Disney's Fort Wilderness Resort & Campground · Disney's Grand Floridian Resort & Spa · Disney's Polynesian Resort · Disney's Pop Century Resort · Disney's Port Orleans Resort · Disney's Wilderness Lodge · Disney's Yacht Club Resort
Disney Vacation Club hotels en resorts: Disney's Old Key West Resort · Disney's BoardWalk Villas · The Villas at Disney's Wilderness Lodge · Disney's Beach Club Villas · Disney's Saratoga Springs Resort & Spa · Disney's Animal Kingdom Villas
Nooitgebouwde hotels en resorts: Disney's Asian Resort · Disney's Persian Resort · Disney's Venetian Resort · Disney's Mediterranean Resort
Hotels en resorts die geen   
eigendom zijn van Disney:
Best Western Lake Buena Vista Resort Hotel · Doubletree Guest Suite Resort · Wyndham Lake Buena Vista · Hilton · Royal Plaza · Shades of Green · Buena Vista Palace Resort & Spa · Walt Disney World Dolphin · Walt Disney World Swan
Overig: Walt Disney World Monorail
Magic Kingdom

Walt Disney World Resort · Cinderella Castle · Lijst van attracties in Magic Kingdom · afbeeldingen


Huidige attracties: Astro Orbiter · Big Thunder Mountain Railroad · Buzz Lightyear's Space Ranger Spin · Dumbo the Flying Elephant · Frontierland Shootin' Arcade · Haunted Mansion · it's a small world · Jungle Cruise · Liberty Belle Riverboat · Mad Tea Party · Mickey's PhilharMagic · Monsters, Inc. Laugh Floor · Peter Pan's Flight · Pirates of the Caribbean · Prince Charming Regal Carrousel · Rivers of America · Shrunken Ned's Junior Jungle Boats · Snow White's Scary Adventures · Space Mountain · Splash Mountain · Stitch's Great Escape! · Swiss Family Treehouse · The Magic Carpets of Aladdin · The Many Adventures of Winnie the Pooh · Tomorrowland Speedway · Tomorrowland Transit Authority Peoplemover · Walt Disney's Carousel of Progress · Walt Disney World Railroad
Toekomstige attracties: Seven Dwarfs Mine Train (verwacht: 2013) · The Beast's Castle (verwacht: 2012) · The Great Goofini (verwacht: 2013) · The Little Mermaid: Ariel's Undersea Adventure (verwacht: 2013)
Voormalige attracties: 20,000 Leagues Under the Sea: Submarine Voyage · Davy Crockett's Explorer Canoes · Delta Dreamflight · If You Had Wings · Mickey Mouse Revue · Mike Fink Keel Boats · Mr. Toad's Wild Ride · The Enchanted Tiki Room · The Timekeeper
Themagebieden: Adventureland · Fantasyland · Frontierland · Liberty Square · Main Street, U.S.A. · Tomorrowland
(Voormalige) shows: Country Bear Jamboree · ExtraTERRORestrial Alien Encounter · The Hall of Presidents · Wishes · The Magic, the Memories and You
Bronnen, noten en/of referenties