Marcel Wanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marcel Wanders
[[Bestand:
Marcel Wanders, 2013.
|266px|Marcel Wanders, 2013]]
Marcel Wanders, 2013
Persoonsgegevens
Geboren Boxtel, 2 juli 1963
Beroep(en) sieraadontwerper, industrieel ontwerper, meubelontwerper
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Knotted Chair, 1995

Marcel Wanders (Boxtel, 2 juli 1963) is een Nederlands industrieel ontwerper. Hij is deeleigenaar en artdirector van het designlabel Moooi (voorheen Wanders Wonders) in Breda. Daarnaast heeft Wanders een eigen ontwerpstudio waar hij werkt voor verschillende internationale meubelmerken. Ook is Wanders actief als sieraadontwerper.

Wanders volgde opleidingen in Eindhoven, Arnhem, Maastricht en Hasselt en studeerde uiteindelijk cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem. In 1994 werkte Wanders samen met Dinie Besems aan het project 'Geheim Verbond - oesters & zwijnen'. Hij brak door in 1996 met zijn Knotted Chair, een stoel van versterkt touw die hij (in samenwerking met de Technische Universiteit Delft) voor Droog Design ontwierp. Dit ontwerp is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Ook won hij met de stoel in 1997 de publieksprijs van de Designprijs Rotterdam.

Wanders werd in 2002 door het Amerikaanse tijdschrift BusinessWeek opgenomen in een lijst van 50 Stars of Europe. In 2005 was hij redacteur van het Design Yearbook. Hij won in 2005 een prijs voor de mede door Wanders ontworpen Carbon chair in de Elle Decoration International Design Awards, en het jaar daarop won hij de prijs voor Designer of the Year in de Elle Decoration International Design Awards.

Sieraden[bewerken]

Verzamelaar en fotograaf Claartje Keur legde op 1 maart 1996 Marcel Wanders vast aan tafel waarop theeservies én de knotted chair in voorbereiding. De foto is twee keer te zien geweest op tentoonstellingen in combinatie met het collier in de verzameling van Keur.[1]

Een aantal sieraden van zijn hand is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 door een schenking in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam beland.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Besten, L. den (1998) 'k Zou zo graag een ketting rijgen, Claartje Keur's collectie colliers & haar fotoportretten van de makers. Museum voor Moderne kunst Arnhem.
  • Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
  • Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-272
  • Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties