Mark Wissink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mark Wissink
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Mark Hendrik Wissink
Geboren 6 mei 1962 (Stad Delden)
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Alma mater Universiteit Leiden
Huidige functie
Plaatsvervangend procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden
Sinds 1 mei 2021
Voorganger Frans Langemeijer
Benoemd op 19 maart 2021
Functies
2010–2021 Advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden

Mark Hendrik Wissink (Stad Delden, 6 mei 1962) is een Nederlandse hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en plaatsvervangend procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Wissink studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Columbia Law School in New York. Daarna was hij werkzaam als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek. In 1993 werd hij docent privaatrecht aan de Leidse universiteit. Sinds 1999 is hij rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Utrecht en sinds 2000 raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem.

In 2001 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Richtlijnconforme interpretatie van burgerlijk recht, handelend over de invloed van het Europese recht op het Nederlandse privaatrecht; promotor was Jaap Hijma.

Op 1 september 2001 werd hij benoemd tot hoogleraar privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegelijk met Frank Verstijlen.

Sinds 1 januari 2010 is Wissink advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Op 1 mei 2021 werd hij benoemd tot plaatsvervangend procureur-generaal bij de Hoge Raad, als opvolger van Frans Langemeijer