Maxime Brunfaut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maxime Brunfaut
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van België België
Geboortedatum 23 mei 1909
Geboorteplaats Schaarbeek
Overlijdensdatum 22 september 2003
Overlijdensplaats Brussel
Beroep Architect
Werken
Belangrijke gebouwen Station Brussel-Centraal
Archieflocatie Archieven voor Moderne Architectuur
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Maxime Brunfaut (Schaarbeek, 23 mei 1909 - Brussel, 22 september 2003) was een belangrijk Belgisch architect en stedenbouwkundige. Qua stijl rekent men zijn oeuvre tot het nieuwe bouwen.

Beknopte biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maxime was de zoon van Fernand Brunfaut, eveneens architect en volksvertegenwoordiger voor de Belgische Werkliedenpartij. Ook zijn oom, Gaston Brunfaut, was architect. Van 1925 tot 1929 studeerde Maxime architectuur aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Victor Horta was daar een van zijn leermeesters. Na zijn studies werkte hij samen met zijn vader en later ook met Horta. Hij kreeg vele opdrachten van de toenmalige unitaire Belgische Socialistische Partij. Daarenboven construeerde hij verscheidene gebouwen voor het Openbaar Vervoer, zoals onder meer het Brusselse metrostation Porte de Namur, evenals het gebouw Sabena Air Terminus (tegenover het Centraal Station te Brussel), ten behoeve van de toenmalige luchtvaartonderneming "Sabena".
Na het overlijden van Victor Horta, voltooide hij het Centraal Station te Brussel.
Brunfaut was als architect een utopist die tot aan zijn dood idealistisch gestemd was. Volgens eigen zeggen was de architectuur zijn enige maîtresse die hij slecht heeft verzorgd.
Net als Renaat Braem stelde hij de artistieke avant-garde ten dienste van een rechtvaardige en klasseloze maatschappij. Gaandeweg vond hij het socialisme te burgerlijk en raakte hij ontgoocheld in haar praxis door het wegvallend experiment. Brunfaut komt over als een radicaaldenkend en zelfkritisch iemand. Zelf vond hij het ondertussen vervallen Sanatorium Joseph Lemaire zijn meest geslaagd werk.

Belangrijkste werken[bewerken | brontekst bewerken]

Station Brussel-Centraal

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Johan Wambacq, Het paleis op de heide, ASP Editions, 176 blz (een monografie over het werk van Brunfaut)