Station Brussel-Congres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Brussel-Congres
Zicht op het stationsgebouw
Zicht op het stationsgebouw
Opening 4 oktober 1952
Telegrafische code FBCO
Aantal sporen 4
Lijn(en) 0
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 22′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
1.187
-
-
Beheerder NMBS
Station Brussel-Congres
Station Brussel-Congres
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Brussel-Congres
Station Brussel-Congres
Ligging binnen Brussel ten opzichte van de andere metro- en railverbindingen

Station Brussel-Congres is een spoorweghalte gelegen aan de ondergrondse noord-zuidtreinverbinding, die de Brusselse treinstations Noord en Zuid met elkaar verbindt.

Het stationsgebouw werd ontworpen door Maxime Brunfaut. Het gebouw dient hoofdzakelijk als ventilatietoren. Aan de zijde van de Pachecolaan wordt een deel van de gevel gebruikt als kunstwerk met motieven uit de (toentertijd) negen provincies. Onder dit kunstwerk zit een luifel boven de ingang naar het ondergrondse station. Er zijn lege loketten aanwezig en een stationsbuffet dat momenteel gesloten is. Op de stationsnaamborden wordt de Nederlandse naam in de oude spelling weergegeven als 'Brussel (Kongres)'. De loketten zijn sinds 2004 gesloten. Het is nu een stopplaats aan het perron voor de sporen 5 en 6.

Er is ook een perron voor de sporen 3 en 4, maar dit wordt weinig gebruikt. In 2012 stopt er één geplande trein per dag op spoor 4. Verder wordt dit perron af en toe gebruikt bij spoorwijziging (wat echter niet vaak voorkomt, aangezien de Noord-Zuidverbinding slechts drie sporen per richting telt).

Sinds de sluiting van het administratief centrum er vlak boven, alsook het verdwijnen van het Nationale Ministerie voor Onderwijs, is het station verwaarloosd. De ministeries volgden de splitsing van de natie in federaties en wilden elk hun eigen gebouw.

Het station kent momenteel een zeer beperkte dienstregeling. Hoewel het station aan de drukste spoorlijn van België ligt, wordt het station enkel op werkdagen bediend, door enkele treinseries. Rond 7 uur 's avonds stopt de laatste trein in het station. Hoewel de betreffende treinseries de rest van de avond nog wel rijden, slaan deze het station Brussel-Congres over. In het weekend stopt er geen enkele trein in het station. Tegenwoordig is de perronverlichting dan gedoofd, op de noodverlichting na.

De stad Brussel wil het station weer in de kijker plaatsen. Sinds de indienstneming in 2009 van de FINTO (Financiëntoren) - die twee ministeries huisvest alsook twee ministeriële kabinetten - is de verwachting dat er weer wat meer treinen zullen stoppen. Het station ligt namelijk dichter bij het commerciële stadscentrum dan het Centraal-Station, op 200 meter van de Nieuwstraat.

Treindienst[bewerken]

Sinds 16 december 2014

Weekregeling[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
L Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid 1x/u 5&6
L Antwerpen-Centraal - Brussel - Nijvel 1x/u 5&6

Galerij[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.