Otolift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Otolift is een Nederlands familiebedrijf dat trapliften produceert. Het hoofdkantoor en de productiefaciliteiten staan in het Zuid-Hollandse Bergambacht. De wortels van het bedrijf liggen in Ammerstol, een dorpje aan de rivier de Lek. Otolift is een bedrijf in Nederland als het gaat om trapliften. In 2016 ontving het bedrijf het predicaat Koninklijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1891 startte het bedrijf als smederij onder de naam van de oprichter: Otto Ooms B.V. Acht jaar later, in 1898, startte Ooms met de bouw van zalmschouwen voor de zalmvangst op de Lek. In 1921 viel de zalmvangst stil en het aantal orders liep terug. In de jaren daarna legde het bedrijf zich toe op smeedwerk in de bouw en de productie van stalen tankwagens. Begin jaren 60 kwam er – dankzij de landelijke inzamelingsactie Open het Dorp – landelijk meer aandacht voor de behoeften van gehandicapten. Ooms begon in 1968 met de productie van rolstoelonderdelen en staaldraadliften voor zittend en rolstoelvervoer. Deze werden aangedreven via een staaldraad en een lier. In samenwerking met TNO werd een balanslift ontwikkeld: een handbediend liftje dat werkte met een contragewicht.

De eerste trapliften werden in 1970 gefabriceerd. Deze werden meestal in bejaarden- en verzorgingshuizen geïnstalleerd. Ook werd een tweede handelsnaam in gebruik genomen: Otolift. In 1980 verhuisde het bedrijf naar een nieuwe productiehal in Bergambacht. Hier werd de rolstoellift voor thuisgebruik ontwikkeld. Deze bestond uit een kleine cabine die tussen woon- en slaapkamer op en neer ging. De merknaam Otolift werd in 1989 geregistreerd.

In 1994 werd het budget voor woningaanpassingen overgeheveld van het ministerie naar gemeentes en moesten bezuinigingen worden doorgevoerd. Otolift ontwikkelde de herbruikbare traplift; trapliften belandden na gebruik niet langer in de afvalstroom, maar konden opnieuw worden ingezet. Door nieuwe technieken – zoals CNC-gestuurde draaibanken, robots en laser – ging de productietijd omlaag.

Rond 2010 werd de eerste traplift voor particulieren ontwikkeld, met een rail aan de binnenzijde van de trap. Deze traplift werd bekroond met de Red Dot Design Award.

In 2016 besloot koning Willem-Alexander om Otolift het predicaat 'Koninklijk' toe te kennen.

Export[bewerken | brontekst bewerken]

Medio jaren 90 nam de export van trapliften toe. In 2009 opende Otolift een vestiging in Milaan. Een jaar later volgde een vestiging in Parijs en in 2012 één in Newcastle. In 2016 werden Otolift vestigingen geopend in België en Spanje. Inmiddels exporteert Otolift trapliften naar achtenveertig landen.[1]

Directie en personeel[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2013 bestaat de directie van Otolift uit André, Jan Otto en Alex Ooms; kleinkinderen van oprichter Otto Ooms. Het familiebedrijf telt 500 medewerkers.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]