Paul Harland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Paul Harland (15 april 1960Tiel, 17 juni 2003) was een Nederlandse sciencefictionschrijver. Zijn eerste verhaal werd in 1979 gepubliceerd. Paul Harland is een pseudoniem van Paul Smit.

Paul Harland ontving vier maal de King Kong Award, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor het SF-genre, voor de volgende korte verhalen:

  • Onkruid en stenen (1995)
  • Retrometheus (1992)
  • De wintertuin (1990)
  • Fuga in frictieloos porcelein (1984)

Zijn verhalen verschenen in bundels zoals Remote Control, collecties zoals Ganymedes en tijdschriften zoals Holland-SF en De Tijdlijn.

Ook schreef hij in 2002 de Engelstalige roman The Hand that takes die in 2003 door een Ierse uitgeverij werd gepubliceerd.

Paul Harland overleed op 17 juni 2003 in Tiel op 42-jarige leeftijd. Ogenschijnlijk was er sprake van zelfmoord. In december 2003 werd Harlands echtgenoot, de Bosnische architect en publicist Tarik Dreca, gearresteerd op verdenking van moord, en op 28 september 2004 werd hij wegens moord veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie ging echter in hoger beroep en eiste op 21 februari 2006 voor het gerechtshof in Arnhem vijftien jaar cel. Op 7 maart 2006 werd bekend dat Tarik Dreca ook in hoger beroep tot 12 jaar cel is veroordeeld. En toch, verschillende vragen bleven open staan.

Beide rechtbanken (uitspraak Rechtbank Arnhem, 05/091344-03) hebben zelfmoord noch moord uitgesloten. Een duidelijk motief kon ook niet vastgesteld worden. De internationale wetgeving kent de principe "In dubio pro reo", wat betekent: wanneer in twijfel voor de aangeklaagde. In plaats van hier gebruik van het genoemde principe te maken, hebben de rechters hem veroordeeld, hoewel schuld was niet buiten alle twijfel was bewezen (Engels-Amerikaans wetgewing: "Proven beyond reasonable doubt").

De beroemde misdaadverslaggever Peter R. de Vries behandelde deze zaak in zijn programma (28 februari 2006) en kon alleen maar zijn vermoedens uiten.

Na Harlands dood werd de naam van de Millennium Prijs (voorheen de King Kong Award) veranderd in de Paul Harland Prijs.

Bronnen, noten en/of referenties