Peter den Oudsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter den Oudsten
Peter den Oudsten (april 2008)
Peter den Oudsten (april 2008)
Algemene informatie
Naam Peter E.J. den Oudsten
Partij PvdA
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Peter den Oudsten (september 2008)

Peter E.J. den Oudsten (Leeuwarden, 24 oktober 1951) is een Nederlands politicus van de PvdA. Sinds 1 mei 2005 is hij burgemeester van Enschede, als opvolger van Jan Mans. In 1986 werd Den Oudsten gekozen tot raadslid in de gemeente Leeuwarden, vervolgens was hij daar ook wethouder namens de PvdA. In 2001 werd Den Oudsten vervolgens benoemd tot burgemeester van het Drentse Meppel.

Carrière[bewerken]

Peter den Oudsten begon zijn loopbaan in 1975 als ambtenaar bij de gemeente Enschede op de afdeling voorlichting. In 1984 trad hij aan als hoofd in- en externe betrekkingen bij het Provinciaal Energiebedrijf Friesland (later Nuon). In 1991 stapte hij over naar Friesland Foods om hoofd corporate communications te worden.

Vanaf 1997 is hij zich gaan toeleggen op bestuurlijke functies, te beginnen met het wethouderschap in Leeuwarden. Van juli 1998 tot maart 1999 was hij waarnemend burgemeester. Van 2001 tot 2005 vervulde hij het burgemeestersambt in de gemeente Meppel. Op 1 mei 2005 volgde hij Jan Mans op als burgemeester van Enschede.

Regio Twente[bewerken]

Den Oudsten is bestuursvoorzitter van Regio Twente (WGR+ regio), waarbinnen gemeenten, provincies en bedrijven samenwerken aan de economische, sociale en ruimtelijke ontwikkeling van Twente. Tijdens zijn bestuursperiode werd onder meer de ‘Agenda van Twente’ ingezet, een ontwikkelingsprogramma van circa tien jaar dat Regio Twente samen met de Twentse gemeenten en de provincie uitvoert.

Nevenfuncties[bewerken]

Den Oudsten heeft als nevenfunctie o.a. het voorzitterschap van Districtelijk Veiligheids Overleg (DVO) Twente. Tevens is hij voorzitter van Regio Twente en van de Veiligheidsregio Twente. Zijn niet- ambtsgebonden nevenfuncties is het voorzitterschap van het bestuur van HALT. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht Hogeschool Windesheim, voorzitter van de Raad van Toezicht Stichting waardering erkenning Politie en Vice-voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel.

Persoonlijk[bewerken]

Peter den Oudsten is gehuwd en heeft twee kinderen.

Voorganger:
Cees Bijl
Burgemeester van Meppel
2001-2005
Opvolger:
Jan Westmaas
Voorganger:
Jan Mans
Burgemeester van Enschede
2005-heden
Opvolger:
-