Petrogliefen van het Onegameer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petrogliefen van het Onegameer
Онежские петроглифы
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Petrogliefen van het Onegameer en de Witte Zee
Tien petrogliefen van de Karetski Nos vindplaats aan het Onegameer
Land Vlag van Rusland Rusland
Coördinaten 61° 40′ NB, 36° 2′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1654
Inschrijving 2021 (44e sessie)
Kaart
Petrogliefen van het Onegameer (Europees Rusland)
Petrogliefen van het Onegameer
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Petrogliefen van het Onegameer (Russisch: Онежские петроглифы) zijn een reeks van tweeëntwintig archeologische petrogliefensites in de Russische republiek Karelië aan de oostelijke oevers van het Onegameer, in het zuidoostelijk Karelisch district Poedozj, met meer dan 1.200 rotstekeningen. De vindplaatsen liggen zo'n 15 km van de monding van de rivier de Vodla in het meer. De vindplaatsen liggen verspreid over 17 rotskapen en 6 eilanden. Sommige petrogliefen worden tentoongesteld in nabijgelegen musea, sommige in het Hermitage in Sint-Petersburg.

De rotstekeningen werden tijdens het late neolithicum, in het 5e millennium v.Chr., in de rotsen uitgehouwen. Het is een van de grote vindplaatsen in zijn soort in Europa, waarvan de rotstekeningen de neolithische cultuur in Fennoscandië documenteren. De rotskunstfiguren bij het Onegameer stellen hoofdzakelijk vogels, dieren, half-menselijke en half-dierlijke figuren voor, alsook geometrische vormen die de maan en de zon zouden kunnen symboliseren. De rotstekeningen worden in verband gebracht met nederzettingen en begraafplaatsen.[1]

In de 19e eeuw wijzigden de lokale monniken enkele figuren van de rotstekeningen. Bij de belangrijkste hedendaagse bedreigingen voor het behoud van de petrogliefen behoren korstmosgroei en menselijke activiteit.

In een gezamenlijke voordracht met de 300 km verwijderde sites van de Petrogliefen van Belomorsk, gelegen aan de kusten van de Witte Zee, werd dit cultureel erfgoed onder de groepsinschrijving van "Petrogliefen van het Onegameer en de Witte Zee" (Russisch: Петроглифы Онежского озера и Белого моря) op 28 juli 2021 tijdens de 44e sessie van de UNESCO Commissie voor het Werelderfgoed door deze laatste erkend als werelderfgoed en geregistreerd op de werelderfgoedlijst.

Zie de categorie Onega petroglyphs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.