Portaal:Gent/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Gent. Voor elke maand van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze maand
Maurice Maeterlinck

Emile baron Braun was een Belgische edelman, ingenieur, liberaal politicus en beheerder van vennootschappen in onder meer de textielindustrie. Hij was de burgemeester van Gent tussen 1895 en 1921. (lees meer...)

Ga naar maand

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni

Juli - Augustus - September - Oktober - November - December


Januari
Ringvaart

De Ringvaart is een kanaal van 21,6 km lang dat een halve boog rond de stad Gent beschrijft en alle waterlopen die door deze stad lopen met elkaar verbindt. De autoweg R4 rond Gent loopt voor een groot stuk langs de oevers van de Ringvaart. Op 18 november 1969 werd de Ringvaart officieel ingehuldigd. (lees meer...)

[bewerk]

Februari
Gentse Floraliën

De Gentse Floraliën is een vijfjaarlijkse georganiseerde tentoonstelling van bloemen en planten in het voorjaar in de stad Gent. De eerste Floraliën werden op 6 februari 1809 georganiseerd in de herbergzaal van Au Jardin de Frascati aan de Coupure in Gent. De zaal was amper 48 m² groot. Er waren vele zeldzame planten voor die tijd, omdat ze net bloemen hadden in de winterperiode. (lees meer...)


[bewerk]

Maart
belfort van Gent

Het belfort van Gent is een 95-metere hoge belforttoren in het centrum van Gent. De toren is de middelste toren van de beroemde Gentse torenrij, samen met de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal. Tegen het belfort staat ook de Gentse lakenhal. Men begon waarschijnlijk te bouwen aan het belfort voor 1314, het jaar waaruit de eerste rekeningen dateren. Een plan in het Bijlokemuseum is van Jan van Haelst, meestermetser. In 1323 waren reeds vier bouwlagen (van de zes geplande) klaar. Tussen 1377 en 1380 werd een voorlopige houten torenbekroning opgetrokken. Daarop werd de legendarische 'Draak van Gent' gehesen. De volgende eeuwen werd de torenspits herhaaldelijk aangepast. (lees meer...)

[bewerk]

April
Maurice Maeterlinck

Maurice Maeterlinck was een Gents dichter, toneelauteur, essayist en vertaler. Hij schreef zijn werk in het Frans en ontving in 1911 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij kreeg de prijs als erkenning voor zijn veelzijdige literaire bezigheden en in het bijzonder voor zijn drama's, die zich onderscheiden door een overvloed aan verbeelding en poëtische verfijndheid die, soms onder het mom van een sprookje, een grote bron van inspiratie zijn, terwijl ze tevens op mysterieuze wijze beroep doen op de gevoelens van de lezer en diens verbeelding stimuleren. (lees meer...)

[bewerk]

Mei
Maurice Maeterlinck

Emile baron Braun was een Belgische edelman, ingenieur, liberaal politicus en beheerder van vennootschappen in onder meer de textielindustrie. Hij was de burgemeester van Gent tussen 1895 en 1921. (lees meer...)

[bewerk]

Juni
Massimo Moia

KAA Gent is de grootste voetbalclub uit Gent. De club werd Belgisch kampioen in het seizoen 2014-2015 en won de Beker van België in 1964, 1984 en 2010. De club met stamnummer 7 speelde tot het seizoen 2012-2013 zijn thuiswedstrijden in het Ottenstadion. Sinds het seizoen 2013-2014 speelt het zijn thuiswedstrijden in de Ghelamco Arena. (lees meer...)

[bewerk]

Juli
Koninklijke Opera

De Koninklijke Opera van Gent was de meer dan 100 jaar oude zelfstandige Gentse stadsopera tot aan haar fusie in 1981 met de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen. Beide stadsopera's gingen op in de Opera voor Vlaanderen, in 1995 omgedoopt tot de Vlaamse Opera. In 1698 werd de schouwburg van de handboogschuttersgilde Sint-Sebastiaan aan de Kouter in Gent verbouwd en geschikt gemaakt voor operavoorstellingen. (lees meer...)

[bewerk]

Augustus
Boekentoren

De Boekentoren is een toren in Gent. De Boekentoren is een ontwerp van de Belgische architect Henry Van de Velde, en een van de bekendste gebouwen van de stad. Het is het meest opvallende voorbeeld van modernistische architectuur in de stad. De toren herbergt ongeveer drie miljoen boeken van de Gentse universiteitsbibliotheek. (lees meer...)

[bewerk]

September
Koninklijke Opera

Cédric Van Branteghem is een Gents atleet, gespecialiseerd in het loopnummer over 400 m. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en maakte deel uit van het estafetteteam, dat in 2008 op de Olympische Spelen vijfde werd en hierbij het Belgische record op de 4 x 400 m estafette verbeterde. Voor zijn atletiekprestaties kreeg hij tweemaal de Gouden Spike uitgereikt. (lees meer...)

[bewerk]

Oktober
Universitair Ziekenhuis Gent

Het UZ Gent of het Universitair Ziekenhuis Gent is na het Universitair Ziekenhuis Leuven het tweede grootste ziekenhuis in België. Gelegen aan de De Pintelaan strekt het zich uit over een oppervlakte van ongeveer 50 hectare. De 40 gebouwen werden gerealiseerd in verschillen fasen gedurende meerdere decennia. (lees meer...)

[bewerk]

November
Dulle Griet

De Dulle Griet is een monumentale, gietijzeren bombarde in de stad Gent. Vanwege de oorspronkelijke rode kleur werd het kanon van oudsher ook groten rooden duyvele genoemd. De bombarde stamt uit het midden van de vijftiende eeuw en werd in 1578 samen met ander wapentuig van Oudenaarde naar Gent gebracht om daar te worden gebruikt in de strijd tegen de Spanjaarden. (lees meer...)

[bewerk]

December
Hogeschool Gent

De Hogeschool Gent is de grootste hogeschool van Vlaanderen. Ze ontstond in 1995 bij de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. De dertien departementen liggen verspreid over het centrum van Gent. Er studeren intussen meer dan 16.000 studenten. Gezien haar samenstelling, is de Hogeschool Gent ook een multisectorale instelling. Zij verenigt de meest uiteenlopende soorten hoger onderwijs, gaande van industriële wetenschappen over de verzorgende sector tot kunstopleidingen. (lees meer...)

[bewerk]