Raspberry Pi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Raspberry Pi
Raspberry Pi B rev 1
Raspberry Pi B rev 1
Ontwikkelaar Raspberry Pi Foundation
Verschijning 2012
Processor(s) ARM11
Basisprijs € 35
Website http://raspberrypi.org
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op ARM-processors die tegen een minimale prijs wordt vervaardigd en verkocht. De Raspberry Pi werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en is bedoeld voor educatieve doeleinden. De productie is op 10 januari 2012 begonnen. De beschikbare besturingssystemen zijn diverse Linuxdistributies, Plan 9 en RISC OS. Omdat de Raspberry Pi gebruikmaakt van een ARM11-processor moeten bestaande besturingssystemen geport worden. De verschillende beschikbare Linux-distributies worden hieronder vermeld.

Besturingssystemen[bewerken]

Dit is een lijst met werkende besturingssystemen, systemen die geport zijn, óf op het moment geport worden naar de Pi.


 • Lichte distributies voor meerdere doeleinden:
  • Moebius, een eenvoudige ARM HF distributie (gebaseerd op Debian). Het gebruikt de Raspbian repository's, maar past tegelijkertijd op een 1GB SD kaart. Er draaien zeer weinig daemons en services en het geheugengebruik is zeer optimaal.
  • Squeezed Arm Puppy, een versie van Puppy Linux voor de Raspberry Pi.[9]

Geschiedenis[bewerken]

De eerste concepten ontstonden in 2006 en waren gebaseerd op de Atmel Atmega644-microcontroller. De stichter van de Raspberry Pi Foundation, Eben Upton, wist een groep academici en anderen bijeen te krijgen en enthousiast te krijgen voor het project. Doel was kinderen kennis te laten maken met programmeren op eenvoudige wijze, zonder dat enorme kosten zouden moeten worden gemaakt.

In augustus 2011 werden de eerste 50 alfaversies geproduceerd. Qua functionaliteit waren deze identiek aan het latere model B. Previews van de mogelijkheden van de chip lieten zien waar deze toe in staat was: er draaide Debian op, Quake 3 functioneerde tegen ongeveer 25 FPS op 1080p en ook 1080p MP4's werden vloeiend afgespeeld dankzij de Broadcom VideoCore IV-GPU. Deze mogelijkheid om hoge kwaliteit video's af te spelen leidde tot het gebruik van de Pi als mediacenter, vaak gebaseerd op XBMC.

Eind 2011 werden 25 model B bètaversies geproduceerd en getest. Op enkele schoonheidsfoutjes na functioneerde de chip prima. In de eerste week van 2012 werden tien exemplaren geveild op eBay en deze leverden de stichting ruim 16 duizend pond op. De lancering stond gepland voor februari 2012.

De eerste lichting van 10.000 Pi's werd gefabriceerd in Taiwan en China, in plaats van in het Verenigd Koninkrijk. Deze keuze werd hoofdzakelijk bepaald door de veel kortere levertijd; 4 weken in Azië tegenover 12 weken in Engeland en lagere prijs. De productie liep enige vertraging op door foutieve ethernetpoorten, er werd gebruikgemaakt van een niet-magnetische waar een magnetische nodig was.

De verkoop startte op 29 februari 2012. Op hetzelfde moment werd bekendgemaakt dat het model A dezelfde hoeveelheid geheugen zou krijgen als het duurdere model B; 256 MB in plaats van 128 MB. De Pi kon besteld worden op twee websites, namelijk Premier Farnell en RS Components. Beide sites gingen offline door de enorme hoeveelheid verkeer die werd geproduceerd vlak na lancering. Op een zeker moment werd door de webmaster een bericht naar buiten gestuurd met de vraag of de bezoekers iets minder vaak wilden refreshen, omdat de servers het niet meer konden hebben. 10.000 exemplaren waren geproduceerd. De vraag lag vele malen hoger; meer dan 2.000.000 bestellingen werden geplaatst in voorverkoop. Op 16 april 2012 ontvingen de eerste klanten ook daadwerkelijk hun Raspberry Pi.

Specificaties[bewerken]

Model A Model B
Richtprijs: $ 25 (£16) $ 35 (£22)
SoC: Broadcom BCM2835 (CPU + GPU + DSP)
CPU: 700 MHz ARM1176JZF-S core ARM11 (kan worden ge-overklokt tot 1000 MHz (1 GHz)).
GPU: Broadcom VideoCore IV
Harde schijf: SD-kaart van 2 GB of meer
Geheugen (SDRAM): 256 MiB[10] gedeeld met GPU 512 MiB (256 MiB voor 15 oktober 2012)[11] gedeeld met GPU
USB 2.0-poorten: 1 2 (via gereïntegreerde USB-hub)
Video-uitgangen: Composite RCA (PAL en NTSC), HDMI (rev. 1.3 & 1.4), lcd via DSI.

14 HDMI resoluties van 640×350 tot 1920×1200 met nog enkele PAL- en NTSC-standaarden.

Audio-uitgangen: 3,5mm-jack, HDMI
Netwerk: Geen 10/100 ethernet
Energiegebruik: 500 mA (2,5 W) 700 mA (3,5 W)
Stroomvoorziening: V via micro-USB of optionele GPIO header

Mogelijkheden[bewerken]

De meestgebruikte toepassingen van de Raspberry Pi zijn als:

De Raspberry Pi is daarnaast nog voor veel meer doeleinden toepasbaar. Een paar voorbeelden:[12]

Greg Holloway, geestelijk vader van de FishPi, wil een op afstand bestuurbaar bootje, aangestuurd door een Raspberry Pi, de Atlantische Oceaan laten overvaren om zo wetenschappelijke informatie te verzamelen.

Een team van de universiteit van Southampton onder leiding van professor Simon Cox heeft met behulp van 64 Raspberry Pi's een supercomputer gebouwd.[13] De supercomputer beschikt over één Terabyte schijfruimte (16 GB per Raspberry), kostte niet meer dan £ 2.500 en kan in tegenstelling tot de meeste Supercomputers uit een normaal stopcontact worden gevoed. De behuizing is gebouwd van LEGO door James Cox, de zesjarige zoon van Simon.

Of men kan dit ook nog maken met een Pi:

 • Een volautomatische kattenvoeder;
 • Een gitaarstemmer;
 • Een op afstand bedienbare garagedeuropener;
 • Een automatische tap die zelf drankjes mixt;
 • Slimme fietsverlichting die ook de snelheid kan meten.
 • Een op zichzelf staande bittorent cliënt (een Pirate Box).
 • Cryptocurrency mining, zoals Bitcoin.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties