Resolutie 1277 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1277
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 november 1999
Nr. vergadering 4074
Code S/RES/1277
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Verlengde de MIPONUH-politiemissie met 3,5 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1999
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Bahrein (1972-2002) Bahrein · Vlag van Canada Canada · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Gambia Gambia · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Slovenië Slovenië
De Haïtiaanse vlag.

Resolutie 1277 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 november 1999 met veertien stemmen voor en een onthouding van Rusland aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde de MIPONUH-politiemissie in Haïti met drieënhalve maand.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Haïti vroeg de Verenigde Naties een Internationale Civiele Ondersteuningsmissie op te richten in het land. Voordien hadden de politiemissie MIPONUH en andere VN-programma's in belangrijke mate bijgedragen aan de professionalisering van Haïti's politie en de ontwikkeling van de justitie en nationale instellingen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot de MIPONUH-missie voort te zetten tot 15 maart 2000, om de missie gefaseerd te laten overgaan in de Internationale Civiele Ondersteuningsmissie MICAH. Secretaris-generaal Kofi Annan werd gevraagd die overgang te coördineren en tegen 1 maart 2000 te rapporteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]