Resolutie 2256 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2256
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 22 december 2015
Nr. vergadering 7593
Code S/RES/2256
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Verlenging ambtstermijn van 17 rechters en herbenoeming openbaar aanklager.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2015
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Angola Angola · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Venezuela Venezuela
De ligging van het vroegere Joegoslavië.

Resolutie 2256 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 22 december 2015 en verlengde de ambtstermijnen van zeventien rechters van het Joegoslavië-tribunaal. Ook werd Serge Brammertz herbenoemd als openbaar aanklager. Net als bij de vorige resolutie onthield Rusland zich omdat het land ontevreden was over de vertragingen en het ontbreken van maatregelen om hier iets aan te doen.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In resolutie 1966 uit 2010 was gestipuleerd dat het Joegoslavië-tribunaal eind 2014 moest afgerond zijn en het nieuwe Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen zou overnemen, maar het werk bleef vertragingen oplopen.

Volgende permanente en ad litem-rechters zagen hun ambtstermijnen verlengd tot een bepaalde datum of tot de afloop van hun lopende zaken indien eerder:

Ook de aanstelling van Serge Brammertz als openbaar aanklager werd tot 31 december 2016 verlengd.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]