Resolutie 924 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 924
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 1 juni 1994
Nr. vergadering 3386
Code S/RES/924
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Jemen
Beslissing Vroeg een staakt-het-vuren en besloot een onderzoeksmissie te sturen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Jemen.

Resolutie 924 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 1 juni 1994 door de VN-Veiligheidsraad unaniem aangenomen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Jemen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1990 werden Noord- en Zuid-Jemen voor het eerst in bijna twee eeuwen opnieuw verenigd. In 1993 werden parlementsverkiezingen gehouden, waarop een coalitie werd gevormd. Die coalitie kwam in conflict wat leidde tot geweld en in mei 1994 tot een burgeroorlog. Zuid-Jemen werd opnieuw onafhankelijk verklaard, maar werd niet erkend. Pogingen van de Verenigde Naties om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen hadden geen effect. Al in juli 1994 werd de rebellie in het zuiden gebroken, maar tot op heden blijft de situatie in het land gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
  2. Vraagt dat wapenleveringen onmiddellijk stoppen.
  3. Herinnert de betrokkenen eraan dat politieke geschillen niet met geweld kunnen worden opgelost en maant hen aan terug te onderhandelen.
  4. Vraagt secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali om wanneer mogelijk een feitenonderzoeksmissie te sturen, om de mogelijkheid tot een dialoog te bekijken.
  5. Vraagt de secretaris-generaal te zijner tijd en binnen de week na afloop van de missie te rapporteren over de situatie.
  6. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]