Ruprecht van de Palts (1619-1682)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ruprecht van de Palts
Ruprecht van de Palts
Ruprecht van de Palts
Geboren 27 december 1619
Praag
Overleden 29 november 1682
Londen
Land/partij Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Marine
Rang Admiraal

Ruprecht van de Palts, hertog van Cumberland (Praag, 27 december 1619 - Londen, 29 november 1682), derde zoon van keurvorst Frederik V van de Palts en Elizabeth Stuart, soldaat en uitvinder, volle neef van koning Karel I van Engeland, die hem tot hertog van Cumberland en graaf van Holderness benoemde.

Als Prince Rupert was hij commandant van de royalistische cavalerie tijdens de Engelse Burgeroorlog en een effectieve admiraal tegenover De Ruyter in de Tweede Nederlands-Engelse Oorlog.

In 1645 werd de prins Ridder in de Orde van de Kousenband (de 440e ridder sinds de oprichting van de Orde).

De prins is ongetrouwd gebleven maar kreeg twee kinderen;

  • een zoon Dudley Rupert Bard in 1666 bij Frances Bard, dochter van de burggraaf Bellomont,
  • een dochter Ruperta in 1671 bij Margaret Hughes (eerste vrouwelijke actrice op het Engelse toneel).

Via zijn zus Sophia werd er door zijn familie enige druk uitgeoefend om een vrouw van stand te trouwen, maar Rupert bleef bij mrs. Hughes en zijn dochter. Sophia stuurde zelfs een bootlading Hannoverse herten voor in het park van Windsor, maar het mocht niet baten. Hij had een eed gezworen dat hij met de Palts-familie gebroken had omdat zijn oudere broer Karel Lodewijk hem zijn erfdeel onthouden had.

Op 2 mei 1670 werd de prins de eerste directeur van de Hudson's Bay Company, een van de oudste bedrijven ter wereld. De compagnie kreeg het monopolie over de handel met de indianen van het gebied van de Hudsonbaai, een gebied van 3,9 miljoen km², dat meer dan een derde van het huidige Canada beslaat. Het gebied werd Rupertland genoemd. De belangrijkste vestiging heette Fort Rupert, maar de prins heeft dit gebied nooit bezocht.

Uitvinder[bewerken]

Hij was een parttime uitvinder en zeer geïnteresseerd in praktische technische en scheikundige zaken. Hij vond een nieuwe manier uit om de loop van een kanon te boren, een legering om ze van te gieten en verbeteringen in de productie van buskruit. Maar hij zou ook de "beste vishaken, ooit in Engeland gemaakt" hebben uitgevonden, en een nieuw procedé voor etsen, genaamd "mezzotint". Rupert demonstreerde “Prins Rupert’s Druppels” voor de heren van de Royal Society in maart 1661. Het zijn druppelvormige glasobjecten, die bestand zijn tegen hamerslagen. Maar als het puntvormige uiteinde wordt afgebroken met de vingers exploderen ze. [1]

Bronnen[bewerken]

  1. London: Being an Accurate History and Description of the British Metropolis and Its Neighbourhood, to Thirty Miles Extent, from an Actual Perambulation, David Hughson, 1808