Sophia van de Palts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sophia van de Palts (door Peter Lely geschilderd)
Sophia van de Palts (1641)

Sophia Dorothea van de Palts (Den Haag, 14 oktober 1630 - Herrenhausen, 8 juni 1714) was de jongste dochter van Frederik V van de Palts en Elizabeth Stuart, een dochter van koning Jacobus I van Engeland. Door dit laatste is zij de stammoeder van alle erfgenamen van de Britse troon nadien. Haar vader was een kleinzoon van Willem van Oranje en Charlotte van Bourbon

Zij werd geboren in Den Haag, waar haar ouders op dat moment in ballingschap leefden. Zij was bevriend met de filosoof Leibniz.

Als kleindochter van de voormalige koning Jacobus I speelde Sophia een belangrijke rol in de latere Britse erfopvolging. Zij was namelijk het meest verwante protestantse familielid van koningin Anna, die kinderloos zou sterven. Een wet uit 1701, de Act of Settlement, bepaalde dat alleen Sophia en haar nakomelingen in aanmerking zouden kunnen komen voor de Britse troon. Ook werd bij wet (Act for the Naturalization of the Most Excellent Princess Sophia, Electress and Duchess Dowager of Hanover, and the Issue of her Body) bepaald dat Sophia en al haar nakomelingen automatisch het Brits staatsburgerschap zouden krijgen.

Sophia zou gekroond zijn geweest tot Britse vorstin, als ze niet even voor koningin Anna zou zijn overleden. Na de dood van koningin Anna werd haar zoon George Lodewijk de nieuwe koning van Groot-Brittannië.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Op 30 september 1658 trouwde ze met Ernst August van Brunswijk-Lüneburg, die later de eerste keurvorst van Hannover zou worden. Sophia en Ernst August hadden tien kinderen, van wie er zeven de volwassen leeftijd bereikten:

Door de naturalisatiewet voor Sophia, ontstond in Nederland in januari 2006 'enige beroering' over de nationaliteit van koningin Beatrix. Zij stamt rechtstreeks af van Sophia, waardoor haar automatisch het Britse staatsburgerschap toekomt.

Zie ook[bewerken]