Reinigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Schoonmaak)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een emmer met mop voor het reinigen van vloeren.

Reinigen (ook wel schoonmaken of kuisen genoemd) is het ontdoen van vuil. Als dit met vrij veel water gebeurt noemt men het wassen. Reinigen met weinig water gebeurt meestal met een vochtige doek; verder is er het tanden poetsen met tandpasta. Droog reinigen gebeurt bijvoorbeeld met een droge doek of een borstel, met opzuigen (zoals stofzuigen en het opzuigen van bladeren), met uitkloppen (door flink heen en weer bewegen of met een mattenklopper) of afschrapen. Ook kan een ander reinigingsmiddel dan water worden gebruikt, bijvoorbeeld aceton voor het verwijderen van lijmresten.

Bij veel vuil kan men (beginnen met) het opscheppen of wegschuiven. Hoewel sneeuw niet echt "vuil" genoemd wordt kan sneeuwruimen ook worden beschouwd als reinigen.

Doelstellingen van reinigen kunnen zijn dat het vuil fysiek onhandig is (kleverige tafel, kruimels in bed; reiniging van een oppervlak alvorens het te verven), dat het lelijk is, dat het stinkt, of dat het ongezond is: bijvoorbeeld door bacteriën en schimmels, chemische stoffen, gevaar van zich snijden (glasscherven) of gevaar van vallen (gladde sneeuw, gladheid door gemorste vloeistof), asbest. Naast het feit dat met reinigen bacteriën en schimmels gedeeltelijk verwijderd worden helpt het verwijderen van voedselresten en andere voedingsbodems ook de groei ervan te voorkomen. Ook gêne tegenover anderen kan een motief zijn voor reinigen. Reinigen gebeurt ook om sporen te wissen, bijvoorbeeld na een misdrijf of vreemdgaan.

Een verwante activiteit is opruimen: spullen kunnen anders in de weg staan bij het reinigen, en wat men weggooit hoeft men niet te reinigen. Rommel en vuil hebben diverse dingen gemeen: dat ze fysiek onhandig, lelijk en gênant kunnen zijn. Qua sporen wissen geldt voor opruimen ook hetzelfde als voor reinigen.

Reinigen kan bijvoorbeeld betrekking hebben op schoonmaak in huis of in een openbare of industriële omgeving.

Schoonmaak in de huishouding[bewerken]

Schoonmaak in de huishouding heeft betrekking op het reinigen van de woonkamer, slaapkamer, sanitair, gangen etc. Zij dient de hygiëne en zorgt dat de ruimtes leefbaar blijven.

Tot de schoonmaaktaken in huis worden gerekend:

Enkele bijzondere gevallen van schoonmaak zijn:

  • De voorjaarsschoonmaak, ook wel grote schoonmaak, aan het einde van de winterperiode;
  • Traditioneel ontdoen Joden op de dag voor Pesach het hele huis van alle resten van gist en gerezen brood.

Industrieel reinigen[bewerken]

Industrieel renigen heeft betrekking op de schoonmaak van gebouwen, terreinen of verkeersmiddelen. Dit kan gebeuren door de eigenaar of huurder van het schoon te maken object, maar ook door een hiervoor ingehuurde derde zoals een werkster of schoonmaakbedrijf.

Binnen de schoonmaak kunnen verschillende takken worden onderscheiden:

  • Reguliere schoonmaak
Reguliere schoonmaak is het periodiek reinigen van bijvoorbeeld het huis, een kantoorgebouw of een auto. Met name op het gebied van de periodieke reiniging van kantoorgebouwen zijn schoonmaakbedrijven actief.
  • Specialistische reiniging
Specialistische reiniging is de schoonmaak van objecten waarbij speciale maatregelen vereist zijn of waarbij specifieke kennis noodzakelijk is. Voorbeelden hiervan zijn:

Zie ook[bewerken]