Slikken van Dijkwater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Foto van de Slikken van Dijkwater. Genomen vanaf de dijk bij Sirjansland.
De ''Stevensluis'' wandelroute in natuurgebied Slikken van Dijkwater.

De Slikken van Dijkwater is een natuurgebied op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, en maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Grevelingen.[1]

Het gebied ligt tussen de dorpen Dreischor en Sirjansland, aan de noordkant van het eiland Schouwen Duiveland. Het gebied bestaat uit een voormalige vaargeul, zanderige oeverlanden en hogere schorgronden.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Dijkwater is het historisch overblijfsel van de Gouwe, die de eilanden Schouwen, Dreischor en Duiveland van elkaar scheidde. In 1374 werd de noordelijke tak van de Gouwe afgedamd en ontstond de polder Noordgouwe. In 1610 werden ook Schouwen en Duiveland feitelijk met elkaar verbonden.[2]

Voor de watersnoodramp van 1953 had Dijkwater vier haventjes. Na de watersnoodramp werd het gebied ingepolderd en ontstond er een natuurgebied.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Gluurmuur waar vogelliefhebbers naar vogels kunnen kijken in natuurgebied Dijkwater tussen Sirjansland en Dreischor.

In het vroege voorjaar kleuren de Slikken van Dijkwater paars van de duizenden Harlekijnorchideeën. Dijkwater is geschikt voor de harlekijnorchidee dankzij de hoge grondwaterstand en de schrale en kalkrijke bodem.[3][4][5] Het gebied wordt begraasd door shetlandponys en koeien. Door het zuidwestelijke deel van Dijkwater loopt een wandelroute van 4,5 kilometer. Wanneer men de wandelroute aflegt komt men bij de oude zeedijk en de oude vaargeul. In het gebied staan zogenaamde gluurmuren, waarachter men vogels kan bespieden zonder hen te verstoren.

De oude vaargeul in Dijkwater.