Sophie Pécriaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sophie Pecriaux)

Sophie Pécriaux (Binche, 18 februari 1967) is een Belgische politica voor de Franstalige Parti Socialiste (PS).

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Als licentiate in sociaal werk aan de Université Libre de Bruxelles, werd Pécriaux beroepshalve ambtenaar. Ze was tevens de voorzitter van de Socialistische Mutualiteiten van het arrondissement Zinnik.

Als dochter van PS-burgemeester en -senator Nestor Pécriaux engageerde Sophie Pécriaux zich als vroeg in de politiek en vanaf haar zestiende was ze militant van de PS. Voor deze partij was ze voor het eerst verkiezingskandidaat bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en behaalde al 12.633 voorkeurstemmen. Omdat ze op een negende, onverkiesbare plaats stond werd ze echter niet verkozen.

Bij de verkiezingen van 1995 voor het Waals Parlement stond ze als tweede opvolger op de PS-lijst in het arrondissement Thuin. Ze begon zich in die periode ook meer en meer te engageren in de PS-federatie van Thudinië en ze werd steeds populairder. Bij de voorbereiding van de verkiezingen van juni 1999 leidde dit tot problemen. In een interne partijpoll haalde ze als jonge kandidaat het derde beste resultaat voor de kandidaten van Thuin: na André Navez en Willy Burgeon en voor Paul Furlan. Furlan vond dit vreemd en vermoedde dat er onregelmatigheden waren. Dit leidde tot een "oorlog" binnen de PS-federatie van Thudinië en er dreigde een dissidente PS-lijst in het arrondissement Thuin op te komen. Om dit te voorkomen besloot Pécriaux zich in Manage in het arrondissement Charleroi te vestigen. In dit arrondissement kreeg ze de derde plaats op de lijst voor het Waals Parlement toegewezen. Ze behaalde 4.161 voorkeurstemmen, maar dit was niet genoeg om verkozen te geraken.

In oktober 2000 werd ze verkozen tot gemeenteraadslid van Manage en in 2006 werd ze er schepen van Opleiding, Familie, Jeugd en Eredienst onder burgemeester Pascal Hoyaux.

In mei 2003 werd ze vanop de lijstduwersplaats verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers in de kieskring Henegouwen. Ze behaalde 8.368 voorkeurstemmen. Bij de verkiezingen van 2007 haalde ze als eerste opvolger 8.380 voorkeurstemmen en in december 2007 volgde ze Christian Dupont op als volksvertegenwoordiger. Dit bleef dit tot in juli 2009. Van 2007 tot maart 2008 verving ze Dupont en vervolgens van maart 2008 tot juli 2009 Marie Arena.

In juni 2009 werd ze vanop de tweede plaats op de lijst in het arrondissement Charleroi verkozen tot lid van het Waals Parlement en van het Parlement van de Franse Gemeenschap, waardoor ze de Kamer verliet ten voordele van Philippe Blanchart. In 2014 en 2019 werd ze herkozen als Waals volksvertegenwoordiger. Van 2009 tot 2017 was ze in het Waals Parlement ondervoorzitter en van 2019 tot 2022 ze secretaris. In 2022 kwam het Waals Parlement onder vuur te liggen wegens financieel wanbeheer en buitensporige uitgaven, waar het bureau, waarvan Pécriaux als secretaris deel uitmaakte, zonder kritische vragen mee instemde. Onder druk van de meerderheidspartijen namen de bureauleden hierdoor allemaal ontslag.[1]

In december 2011 verhuisde Pécriaux van Manage naar Seneffe. Hierdoor moest ze haar mandaat van gemeenteraadslid en schepen beëindigen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd ze in Seneffe verkozen tot gemeenteraadslid, maar ze zetelt er in de oppositie.

Ze is sinds 2010 gehuwd met Rik Daems, Open Vld-politicus en voormalig minister met wie ze sinds 2006 een relatie heeft.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]