Museumplein (Amsterdam)

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 11 apr 2008 om 19:08.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Het Rijksmuseum gezien vanaf de vijver op het Museumplein

Het Museumplein ligt op de grens van Amsterdam-Centrum en Amsterdam-Zuid in het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid.

Het plein werd aangelegd in het laatste kwart van de 19e eeuw en dankt zijn naam aan het in 1885 geopende Rijksmuseum, dat aan het plein is gelegen. Maar ook het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw liggen aan het Museumplein. Tot de Tweede Wereldoorlog bevond zich de Amsterdamse IJsclub op het plein, in de jaren 50 werd hier een klinkerweg aangelegd, die ook wel de Kortste snelweg van Nederland werd genoemd. Op 21 november 1981 vond op het Museumplein een van de allergrootste demonstraties plaats in de Nederlandse geschiedenis: 420.000 mensen demonstreerden op initiatief van o.m. het Interkerkelijk Vredesberaad tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens in Europa.

Na de bouw van een ondergrondse parkeergarage werd het plein in 1999 opnieuw ingericht door Sven Ingvar Andersson. Hierbij werd ook een ondergrondse supermarkt (AH) gerealiseerd. Het plein is daarmee van een bestraat plein met bomen veranderd in een groot grasveld met vijver. Kenmerkend aan het plein is het 'ezelsoor', een schuin oplopend stukje gras waaronder de ingang van de parkeergarage en de ingang van de supermarkt gelegen zijn.

Het plein wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor vele manifestaties en evenementen (massademonstraties, Uitmarkt, Koninginnedag). In de winter kan de vijver worden omgebouwd tot een kunstijsbaan. In de jaren zeventig en tachtig werd het Museumplein omgebouwd tot de Boulevard of broken dreams, thans De Parade genaamd. In de zomer van 2005 stond op het plein het Roue de Paris, Europa's grootste transportabele reuzenrad (zie foto).

In 2008 gaat het Museumplein opnieuw op de schop. De gemeente Amsterdam vindt dat het plein geen hoofdstedelijk karakter heeft, en dat het grootste binnenstedelijke plein van Europa dit wel moet hebben. Zeker is tot zover dat de hoofdingangen van de musea en het concertgebouw richting het plein komen en dat de Pijp en oud Zuid meer bij het plein betrokken zullen worden.

De tramlijnen 2, 3, 5, 12, 16, 24 en buslijnen 142, 144, 145, 170, 172, 197 en 370.hebben een halte bij het Museumplein.

Galerij

Zie de categorie Museumplein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.