Wadenoijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 24 aug 2010 om 01:05. (→‎Vadam)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wadenoijen
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wadenoijen (Gelderland)
Wadenoijen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Tiel Tiel
Coördinaten 51° 52′ NB, 5° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,36 km²
Inwoners
(2007)
1150
Overig
Postcode 4014
Netnummer 0344
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wadenoijen is een dorp in de gemeente Tiel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp ligt aan de rivier de Linge. In oude schriften werd de naam geschreven als Wadake en Wadehem en andere vergelijkbare vormen, zoals Vadae, Vadense, Vadensis.

De naam van het dorp is afgeleid van de oud-Nederlandse woorden wada en oye, die respectievelijk doorwaadbare plaats en weideland betekenen.

Wadenoijen maakte van 1811 tot 1817 deel uit van de gemeente Zoelen, en was daarna tot 1956 een zelfstandige gemeente die ook het dorp Drumpt en de buurtschap Passewaaij omvatte. Bij de gemeentelijke herindeling van 1956 werd de gemeente Wadenoijen bij Zoelen gevoegd. Bij de gemeentelijke herindeling van 1978 is Wadenoijen bij Tiel gevoegd.

Wadenoijen: hervormde kerk


De hervormde kerk bestaat uit een romaanse toren en schip en een gotisch koor. Van 1882 tot 1950 had Wadenoijen een station aan de spoorlijn Dordrecht-Elst. Sinds april 2007 is Wadenoijen wederom per trein te bereiken via het nabij gelegen Station Tiel Passewaaij.

Nabij het dorp staat een poldermolen, die vroeger de dorpspolder bemaalde.

Vadam

Als het Bataafse Vadam[1][2] een oude spelling van het dorp is, dateert de oudste vermelding van Wadenoijen al uit het jaar 107.[3] Echter, ook andere steden worden genoemd als mogelijke kandidaten, zoals Herwaarden (volgens Vincent Hunink in zijn vertaling van Tacitus) en sinds de vondst van resten van een grote Bataafse tempel, de omgeving van Maren-Kessel.

Bekende (voormalige) inwoners

Zie ook