Station Blankenberge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Blankenberge
Blankenberge -Station 1.jpg
Opening 16 augustus 1863
Telegrafische code FBK
Aantal perrons 7
Lijn(en) 51
Coördinaten 51° 19′ NB, 3° 8′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
1.292
1.069
1.507
Beheerder NMBS
Station Blankenberge
Station Blankenberge
Stationsinformatie NMBS - Live stationsbord
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Blankenberge is een kopstation aan het eind van spoorlijn 51 (Brugge - Blankenberge) in de West-Vlaamse badplaats Blankenberge. In 1906 werd de spoorwegverbinding naar station Heist onderbroken en werd Blankenberge een kopstation.

Op zondag 26 juli 1863 werd de spoorlijn Brugge - Blankenberge ingereden. Omstreeks 12 uur vertrok die dag de eerste dubbeldektrein, samengesteld uit 3 of 4 rijtuigen, naar Blankenberge. Na een kleine driekwartier kwam de eretrein in Blankenberge aan. Vanaf dinsdag 6 augustus werd de spoorlijn van Brugge naar Blankenberge geëxploiteerd.

Via de Kusttram kan sinds 1890 vanaf het stationsplein verder naar Heist en Knokke of in de andere richting naar Oostende en De Panne gereden worden.

Blankenberge werd op 1 oktober 1908, met het afschaffen van de sectie Blankenberge - Zeebrugge, een kopstation.

Het voormalig stationsgebouw dateerde uit 1937 en bevatte invloeden van Henry Van de Velde: horizontaal-lineaire vormen en ronde hoeken. In de gevel van het gebouw was het B-logo manifest aanwezig. Het station werd in L-vorm ontworpen en opgetrokken in gele baksteen. Op 3 april 1937 werd het nieuwe stationsgebouw in gebruik genomen. Men wachtte met de officiële inhuldiging echter tot 20 juli 1937.

Het stationsgebouw werd in november 2013 gesloopt en zal worden vervangen worden door een gloednieuw complex. Dit alles gebeurt in het kader van een opfrissingsproject van de stationsomgeving.[2]

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
L (Blankenberge - ) Brugge - Kortrijk 1x/u (Enkel tijdens de zomermaanden naar Blankenberge) 2
ICT Verscheidene diensten Tijdens de zomermaanden n.v.t.

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
IC E Blankenberge - Brussel-Zuid - Tongeren 1x/u 6 & 7
P Brugge - Blankenberge Tijdens de piekuren 4 & 5

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling Spoor
IC K Blankenberge - Brussel-Zuid - Genk / Luik-Guillemins 1x/u 5 & 6
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.
  2. NMBS zet in 2012 nieuw stationsgebouw. Het Nieuwsblad (22 juni 2011) Geraadpleegd op 22 juni 2011