Steve Davis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steve Davis
Steve Davis[1]
Steve Davis[1]
Bijnaam The Nugget
Geboortedatum 22 augustus 1957
Land Vlag van Engeland Engeland
Hoogste ranking #1 (7 jaar)
Huidige ranking #22 (per 4 mei 2010)
Hoogste break 147
Wereldkampioen 1981, 1983, 1984, 1987, 1988, 1989
Rankingtoernooien 28
Niet-rankingtoernooien 52

Steve Davis (22 augustus 1957) is een Engels professioneel snookerspeler. Zijn gloriedagen beleefde hij in de jaren 80, gedurende welke hij in totaal zes keer het wereldkampioenschap in de Crucible in Sheffield won.

Hij is geen familie van de snookerspelende broers Fred en Joe Davis, de grondleggers van het moderne snooker.

Hij werd professioneel speler in 1978, op zijn 21ste. Hij won het wereldkampioenschap voor de eerste keer in 1981 en daarna nog vijf keer, een record in die tijd. In de jaren '90 nam Stephen Hendry het roer van Davis over als dominerende speler in het wereldkampioenschap, maar Steve Davis was en is nog steeds een van de beste spelers ter wereld.

Zijn finale van het wereldkampioenschap van 1985 tegen Dennis Taylor werd rechtstreeks uitgezonden en haalde een recordaantal kijkers van 18 miljoen mensen. Dat was bijna een derde van de toenmalige bevolking van het Verenigd Koninkrijk. De wedstrijd duurde tot diep in de nacht en werd uiteindelijk met 18-17 gewonnen door Taylor, waarbij de laatste zwarte bal de beslissing bracht.

Davis staat erom bekend dat hij erg koel blijft wanneer hij onder hoge druk staat, wat hem de bijnamen The Ginger Magician (De Rossige Tovenaar) en The Nugget (De Goudklomp) opleverde.

Vanwege zijn emotieloze gelaatsuitdrukking en zijn monotone stem had Davis in de jaren 80 een saai imago, in die mate dat hij in de serie Spitting Image zelfs Steve 'interesting' Davis werd genoemd. Dit veranderde in de jaren 90, toen Davis zijn topjaren achter zich had liggen en hij meer voor zijn plezier ging spelen. Hij werd losser (vooral buiten de tafel) en daardoor een stuk populairder. Hij presenteerde enige tijd een eigen televisiequiz. Soms liet Davis nog serieus van zich spreken op de snookertafel. Zo won hij in 1997 vanuit het niets het Masters-toernooi en wist hij 2005, op zijn 48e, door te dringen tot de finale van het UK Championship, die hij verloor van Ding Junhui. Dit nadat hij in de halve finale nog wel zijn rivaal Stephen Hendry had verslagen. In 2010 reikte hij tijdens de wereldkampioenschappen in Sheffield tot de kwartfinale, na onder andere regerend wereldkampioen John Higgins te hebben verslagen.

Nog steeds neemt Davis deel aan de grote toernooien. Na verlies met een uitschakeling tot gevolg vervult hij de rol van medecommentator en analist voor de BBC gedurende de rest van het toernooi. Dit doet hij meestal samen met John Parrott of Stephen Hendry, eveneens voormalig wereldkampioenen.

In 2013 won hij voor het eerst de World Seniors Championship. In de finale versloeg hij Nigel Bond met 2-1.

Naast de snookersport is hij een pool- en pokerspeler.

Hij is een fan van de Franse progressieve Rockband Magma en heeft ooit, voornamelijk voor eigen plezier, een concert van deze band georganiseerd in Londen.

Davis is lid in de Orde van het Britse Rijk, OBE.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron van deze foto is fcsnooker