Straight edge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hardcore punk
Stilistische oorsprong punk, heavy metal
Culturele oorsprong begin jaren tachtig, New York
Vaak toegepaste instrumenten gitaar, basgitaar, drumstel (double kick)
Mainstreampopulariteit weinig tot geen populariteit in de mainstream
Afgeleide varianten emocore, post-hardcore, screamo
Subgenres
Christian hardcore · Crust punk · D-beat · Mathcore · Melodic hardcore · Power violence · Queercore · Skatepunk · Straight edge · Thrashcore · Youth crew · Post-hardcore · Digital hardcore
Fusiongenres
Crossover thrash · Funkcore · Grindcore · Grunge · Metalcore
Regionale scenes
Australië · Brazilië · Canada · Europa: H8000 (België) · Italië · South Wales · Scandinavië: Umeå · Japan · VS: Boston · Chicago · Detroit · Los Angeles · Minneapolis · New Jersey · New York · North Carolina · Phoenix · Seattle · San Francisco · Southern California · Texas · DC
Verwante onderwerpen
Breakdown · Hardcore dancing · Bekende bands · DIY Punk Ethic
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Straight edge (of afgekort sXe) is een levenshouding die vooral populair is onder jongeren uit de muziekgenres punk, hardcore punk, hardcore, metalcore en deathcore. Straight-edgers gebruiken (per definitie) geen alcohol of drugs, roken niet, en sommigen zijn vegetariër of veganist.

Straight Edge tattoo

Ontstaan en principes[bewerken]

De beweging is tot stand gekomen door Ian MacKaye, destijds voorman van Minor Threat, die in het lied Out Of Step de basisregels voor de beweging formuleerde: (I)Don't smoke / don't drink / don't fuck / at least I can fucking think! Ondanks het "Don't fuck" in de tekst van MacKaye, is het zich onthouden van seks zonder liefde, bijvoorbeeld de onenightstand, tegenwoordig een weinig populair onderdeel meer van de straight edge-beweging. Over het algemeen wordt seks buiten een relatie vermeden, maar de meeste moderne aanhangers van de beweging zijn hier wat liberaler in. De beweging is in zekere zin ontstaan door het walgen van MacKaye en zijn vrienden van het overmatige drank- en druggebruik dat ze bij punkers zagen. Ze vonden dat de punk daardoor aan politieke kracht en aan ideologische waarde had ingeboet, en als reactie daarop ontstond straight-edge, min of meer tegelijk met hardcore punk. Hij heeft zich echter zelf altijd van de straight edge-scene afzijdig gehouden, omdat hij ze zelf uiteindelijk te uniform, belerend en beklemmend denken vond. De houding is in de eerste regels van het Minor Threat-nummer Straight Edge terug te vinden.

Over de Straightedge beweging zegt Ian MacKaye, "I think that the idea of straight edge, the song that I wrote, and the way people have related to it, there's some people who have abused it, they've allowed their fundamentalism to interfere with the real message, which in my mind, was that people should be allowed to live their lives the way they want to."[1]

Oftewel, Straightedgers moeten het niet al te serieus nemen met hun fundamentalisme, en mensen laten leven zoals zij dat zelf willen.

Straight-edgers zijn vaak te herkennen aan grote zwarte kruisen op hun handen en logo's met drie grote kruisen (XXX). De oorsprong hiervan ligt in bars en clubs in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Daar kregen mensen die minderjarig waren, of te veel gedronken hadden, van het personeel zwarte kruisen op hun handen zodat het barpersoneel hun geen alcohol meer zou schenken. Binnen de straight edge-beweging nam men dit gebruik over door kruisen op hun eigen handen te tekenen ("X-ing up") of zelfs te tatoeëren, als een manier om de levenswijze uit te dragen. Er wordt wel eens gezegd dat de naam straight edge op de kruisen aansluit omdat een kruis uit twee lijnen bestaat die haaks op elkaar staan, en dat daar de naam vandaan komt.

Een radicale aanhanger van de straight-edge gedachtegoed wordt wel een hardliner genoemd. Deze groep deinst niet terug voor geweld om hun idealen na te streven. Tijdens de Winterspelen in Salt Lake City stond de straight edge-beweging door een aantal gewelddadige delicten op de lijst met criminele organisaties. Ook in o.a. Reno, Nevada wordt Straight Edge als een 'gang' beschouwd.

Religie en levenshouding[bewerken]

Van oorsprong waren de meeste aanhangers van de straight edge-cultuur atheïstisch, maar tegenwoordig trekt het ook een heleboel christenen aan. Door de atheïsten wordt het geloof gezien als een vorm van zwakheid en controle van de geest, volgens de gelovigen is het een goede basis van normen en waarden en geloven ze oprecht. Halverwege de jaren negentig bekeerden enkele straight-edgers (zoals Ray Cappo van de band Youth Of Today en later Shelter) zich tot de Hare Krishna, en er zijn enkele christelijke straight edge bands (zoals xDisciplex AD), maar er zijn ook veel straight-edgers die zich juist tegen religie keren. Andersom zijn er ook talloze christelijke hardcore bands die er (als band) geen straight edge-levensstijl op na houden.

Bronnen, noten en/of referenties