Thaise platstaartgekko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thaise platstaartgekko
Een exemplaar uit westelijk Java, Indonesië.
Een exemplaar uit westelijk Java, Indonesië.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Gekkota (Gekko's)
Familie: Gekkonidae
Geslacht: Hemidactylus
Soort
Hemidactylus platyurus
Schneider, 1792
Afbeeldingen Thaise platstaartgekko op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Thaise platstaartgekko op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De Thaise platstaartgekko (Hemidactylus platyurus) is een hagedis die behoort tot de gekko's en de familie Gekkonidae. De soort werd lange tijd tot het niet meer erkende geslacht Cosymbotus gerekend.[1]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort wordt ongeveer 15 centimeter lang en heeft lichte of juist donkere grote vlekken op de rug en een donkere flankstreep. De gekko kan van kleur en een beetje van patroon veranderen waardoor de kleur varieert van bruin tot grijs. De staart is meestal gebandeerd en de soort is te herkennen aan de vliezen tussen de tenen, sterk vergrote lamellae aan de tenen en met name de platte staart die naar achteren toe snel smaller wordt en kleine karteltjes heeft. De staart is overigens lang niet zo plat als van sommige andere soorten gekko's. De teenvliezen en platte staart dienen om de vlucht te vergroten en de val te vertragen bij een sprong, maar het dier springt alleen om te vluchten en niet om een prooi te vangen want hij ziet alleen dingen die heel dichtbij zijn. met de grote hechtlamellen en de kleur van de bast goed kan imiteren met het onregelmatige vlekpatroon.

Verspreiding en levenswijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit insecten die 's nachts worden gevangen, de gekk is nachtactief en houdt zich overdag schuil. De Thaise platstaartgekko komt voor in delen van Zuidoost-Azië, voornamelijk China, Thailand, de Filipijnen, Maleisië en Indonesië. De gekko schuwt de mens niet en wordt regelmatig aangetroffen in huizen. Deze soort wordt als bijzonder nuttig gezien omdat in de streken waar hij voorkomt ook veel giftige en stekende insecten leven.

De gekko is een typische boombewoner die meestal verticaal tegen een stam of muur geplakt zit. De soort houdt van beboste gebieden vaak in de buurt van menselijke bewoning, maar kan zelfs in halfwoestijnen met weinig vegetatie worden gevonden want ook in rotsige omgevingen kan deze soort leven.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Hemidactylus platyurus

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Hemidactylus platyurus - Website Geconsulteerd 10 maart 2012