Valeri Gergiev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Valeri Gergiev
Valeri Gergiev (2007)
Valeri Gergiev (2007)
Volledige naam Valeri Abisalovitsj Gergiev
Geboren 2 mei 1953
Geboorteland Moskou, Rusland
Beroep(en) Dirigent
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Valeri Abisalovitsj Gergiev (Russisch: Валерий Абисалович Гергиев; Ossetisch: Гергиты Абисалы фырт Валери) (Moskou, 2 mei 1953) is een Russisch dirigent van Noord-Ossetische afkomst.

Gergiev bracht zijn jeugd door in Vladikavkaz in Noord-Ossetië in de Kaukasus. In het voortgezet onderwijs leerde hij piano spelen. Daarna ging hij naar Leningrad om te studeren aan het Rimski-Korsakovconservatorium. In 1976 won hij de Berlijnse Herbert von Karajanprijs voor dirigenten.

In 1978 werd Gergiev assistent-dirigent van de Kirov-opera (tegenwoordig Mariinskitheater) onder Joeri Temirkanov. Hij maakte daar zijn debuut met Oorlog en Vrede van Sergej Prokofjev. Van 1981 tot 1985 was hij hoofddirigent van het Armeens Staatsorkest. In 1988 werd hij hoofddirigent en artistiek directeur van het Mariinskitheater.

Zijn Nederlandse debuut maakte Valery Gergiev op 31 oktober 1987. Hij dirigeerde het Radio Filharmonisch Orkest in een concert in VARA's Matinee op de vrije zaterdag in het Concertgebouw (Amsterdam). Een jaar later, in november 1988, leidde Gergiev vier concerten bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Die uitvoeringen leidden tot zijn benoeming als vaste gastdirigent van dat orkest, een functie die Gergiev met ingang van het seizoen 1989-1990 zou gaan vervullen.

Gergiev dirigeerde in 1991 Boris Godoenov van Modest Moessorgski bij de Bayerische Staatsoper in München. Zijn Amerikaanse debuut volgde in hetzelfde jaar met Oorlog en Vrede, uitgevoerd door de San Francisco Opera.

In 1995 werd Gergiev de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In Rotterdam wordt sindsdien elk jaar het Gergiev Festival gehouden; de eerste editie was in september 1996. In 1997 werd Gergiev gastdirigent van de Metropolitan Opera in New York.

De stad Rotterdam heeft hem in 1999 de Wolfert van Borselenpenning toegekend.

In 2005 werd Gergiev benoemd als chef-dirigent van het London Symphony Orchestra. Tijdens het tiende Gergiev Festival (2005) werd Gergiev benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Gergiev's stijl van dirigeren is zeer expressief. Hij lijkt met de muziek mee te prevelen, en springt af en toe op en neer. Zijn stijl van dirigeren komt het best tot uiting bij grote dramatische stukken. Hij gebruikt zijn muzikale invloed om de Russische muziek, en de opera in het bijzonder, in het westen bekendheid te geven.

Maatschappelijk is hij ook zeer betrokken. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen tussen Georgië en Zuid-Ossetië.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album(s) met eventuele hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Liszt - My piano hero 2011 27-08-2011 25 7 met Lang Lang & Vienna Philharmonic
Album(s) met hitnoteringen in
de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Liszt - My piano hero 2011 15-10-2011 90 1 met Lang Lang & Vienna Philharmonic

Externe links[bewerken]

* concert Agenda