Vlado Perlemuter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vlado Perlemuter (Kaunas, toen Kovno geheten, 26 mei 1904 - Genève, 4 september 2002) was een Franse pianist.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Perlemuter werd geboren in het huidige Litouwen en kwam met zijn ouder als zeer klein kind mee naar Frankrijk waar hij opgroeide en naar school ging. Hij studeerde aan het Conservatorium van Parijs piano en had les van Moritz Moszkowski en later ook van Alfred Cortot. Reeds op vijftienjarige leeftijd behaalde hij zijn conservatoriumdiploma. Zijn eindexamenspel was het muziekstuk Thema en variaties van de Franse componist Gabriel Fauré die hoewel toen al praktisch doof aanwezig was bij de uitvoering.

Ravel[bewerken]

Perlemuter ontmoette in 1925 de componist Maurice Ravel en verdiepte zich uitputtend in alle solowerken die Ravel voor piano had geschreven samen met de componist zelf. Hierdoor werd hij één van de meest bekende en gerespecteerde uitvoerend musici van Ravels werk.

Stijl en oeuvre[bewerken]

Zijn pianospel werd gekenmerkt door een omfloerste toonkleur en een zingend legato gecombineerd met een moeiteloos lijkend gemak van interpretatie. Zijn carrière als uitvoerend musicus en docent was wereldwijd. Perlemuter maakte plaatopnamen van alle piano sonates van Wolfgang Amadeus Mozart, de complete pianowerken van Maurice Ravel en verder nog diverse werken van Frédéric Chopin, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Franz Liszt en Fauré.

Pedagoog en carrière[bewerken]

Zijn faam als begenadigd muziekpedagoog was groot. Studenten van over de gehele wereld kwamen bij hem studeren. Zijn carrière als uitvoerend musicus duurde meer dan zeventig jaar. Zijn laatste openbare uitvoeringen vonden plaats in de Halle Victoria in Genève toen hij al 89 jaar oud was. Heel passend bij zijn grote voorliefde vor het werk van Ravel speelde hij een recital dat compleet bestond uit werken van deze componist. Perlemuter overleed in 2002 op de leeftijd van 98 jaar.

Zie ook[bewerken]