Wereldwonderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een wereldwonder is een benaming voor opmerkelijke natuurlijke en door de mens geconstrueerde bouwwerken of gebieden, die door diverse instanties of personen worden onderscheiden. De wereldwonderen worden nooit afzonderlijk benoemd, maar worden in een overzicht van, meestal zeven, bouwwerken of gebieden gepresenteerd. De bekende en meestgebruikte lijst is die van de Griekse Antipater van Sidon, die rond 140 voor Christus leefde.[1] Hij noemde zeven bouwwerken op zijn lijst, waarna het gebruikelijk werd om dit aantal voor toekomstige lijsten aan te houden.[2][1]

De overzichten van wereldwonderen worden tegenwoordig opgesteld door diverse instanties. De New7Wonders Foundation is verantwoordelijk voor de benoeming van de nieuwe wereldwonderen, New7Wonders of the World (2007) en New7Wonders of Nature (2011). Daarnaast bestaan er overzichten per land of stad, die door de nationale overheden worden opgesteld. Al deze lijsten staan hieronder opgesomd.

Overzicht[bewerken]

Nationale wonderen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Paul Lunde. The Seven Wonders. Saudi Aramco World (Mei/Juni 1980) Geraadpleegd op 2009-09-12
  2. , The New Encyclopædia Britannica Micropædia Volume 10, Encyclopædia Britannica, Inc., USA, 1995, p. 666 ISBN 0-85229-605-3.