West-Griekwaland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Griekwaland-Wes
1870–1870 Britse Kaapkolonie 
Kaart
BoerGriquaRepublics.svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Griekwastad
Oppervlakte ca. 40.000 km² km2
Talen Engels
Nederlands/Afrikaans
Inheemse talen
Regering
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd Stafford Parker

West-Griekwaland (Afrikaans: Griekwaland-Wes), ook bekend als de Republiek Klipdrift, was een kortstondige Griekwarepubliek van 30 juli tot 13 december 1870. Sindsdien was West-Griekwaland een aparte Britse kolonie tot de annexatie door de Britse Kaapkolonie in 1880.

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren voor de stichting van de republiek was het gebied ten noorden van de Kaapkolonie en ten westen van de Oranje Vrijstaat al bevolkt door nomadische Griekwa en inheemse Afrikaanse stammen. Al in 1834 erkende de Kaapkolonie de landrechten aan de Griekwakapitein Andries Waterboer.

Het gebied raakte zeer in de belangstelling toen de Eurekadiamant werd gevonden in een gebied dat geclaimd werd door West-Griekwaland. Een stroom van (voornamelijk Britse) mijnwerkers spoedde zich naar het land, waarna - met oog op de mineraalrechten - de onafhankelijke Republiek Klipdrift werd opgericht. Het stond hierdoor ook wel bekend als de Graversrepubliek (Engels: Digger's Republic).

De mineraalrechten gingen uiteindelijk toch naar het Verenigd Koninkrijk met de kolonisatie van de republiek in december 1870.