William Rosecrans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William S. Rosecrans
William Starke Rosecrans
William Starke Rosecrans
Bijnaam Old Rosy
Geboren 6 september 1819
Kingston (Ohio)
Overleden 11 maart 1898
Redondo Beach (Californië)
Begraven Arlington National Cemetery
Land/partij Democratische Partij
Onderdeel United States Army
Dienstjaren 1842-1854, 1861-1867
Rang Generaal-majoor
Leiding over Army of the Mississippi
Army of the Cumberland
Department of the Missouri
Slagen/oorlogen Amerikaanse Burgeroorlog
Ander werk Voorzitter van de Preston Coal Oil Company
Ambassadeur in Mexico
Afgevaardigde namens Californië
Ambtenaar bij het ministerie van Financiën

William Starke Rosecrans (Kingston, 6 september 1819 - Redondo Beach, 11 maart 1898) was een Amerikaans uitvinder, bedrijfsleider, diplomaat, politicus en militair. Hij werd beroemd als generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Biografie[bewerken]

Rosecrans studeerde in 1842 af aan de militaire academy van West Point en diende tot 1854 als ingenieur en instructeur aan West Point.

Na het uitbreken van de Burgeroorlog in 1861 meldde Rosecrans zich opnieuw aan bij het leger als assistent van generaal George McClellan met de rang van kolonel. In 1862 nam hij deel aan het Beleg van Corinth aan de zijde van generaal Henry Halleck en later vocht hij ook bij de slag om dezelfde plaats. Ondanks verwijten van Ulysses Grant dat hij te voorzichtig was bij het achtervolgen van de vijand kreeg Rosecrans in 1862 het bevel over het Army of the Cumberland met de rang van generaal-majoor. Hij won verschillende belangrijke veldslagen in het westelijke strijdtoneel, waaronder de Slag bij Stones River. Zijn troepen gaven hem de bijnaam Old Rosy.

Rosecrans' militaire carrière eindigde abrupt na de nederlaag van de Unie in de Slag bij Chickamauga. Rosecrans werd korte tijd later door Grant ontheven uit zijn positie als bevelhebber. Na die vernedering kreeg hij van januari tot december 1864 het bevel over department Missouri, waar hij zich tegen Prices raid moest verzetten.

In 1864 overwoog Abraham Lincoln hem kort als kandidaat-vicepresident.

Na de oorlog vervulde Rosecrans verschillende diplomatieke en politieke functies. Na de oorlog was hij kortstondig ambassadeur in Mexico vooraleer werkzaam te zijn als ingenieur in de mijnbouw. Van 1881 tot 1885 diende hij als verkozen vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden namens het 1e kiesdistrict van Californië.

William S. Rosecrans overleed op 78-jarige leeftijd in 1898 en werd begraven op het Arlington National Cemetery nabij Washington D.C..

Externe links[bewerken]