Wolter Robert van Hoevell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wolter Robert van Hoevell
Wolter Robert van Hoëvell.jpg
Algemene informatie
Naam Wolter Robert baron van Hoevell
Geboren Deventer, 14 juli 1812
Overleden 's-Gravenhage, 10 februari 1879
Titulatuur dr.
Politieke functies
1837-1848 predikant te Batavia
1849-1862 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
1862-† lid Raad van State
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Wolter Robert baron van Hoevell (Deventer, 14 juli 1812 - 's-Gravenhage, 10 februari 1879) was een Nederlands koloniaal hervormer en Indisch specialist van de liberalen in de Tweede Kamer.

Levensloop[bewerken]

Van Hoevell studeerde en promoveerde in de theologie te Groningen, werd predikant en later belast met het beheer van de kerkelijke belangen in Nederlands-Indië, in 1848 lid van de Tweede Kamer en overleed als lid van de Raad van State in 1879. Hij was medeoprichter en van 1841-1849 redacteur van het in 1841 aangevangen en toen te Batavia uitgegeven Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië. Hij verwierf zich een reputatie als strijder tegen de misstanden in de Oost. Dat een slavenverkoop ook in de Oost een weerzinwekkend vertoon was, toonde zijn novelle Eene slaven-vendutie (1853).

Met zijn tweedelige Slaven en vrijen onder de Nederlandsche wet richtte Van Hoevell zijn pijlen ook op de wantoestanden in de West. Naar genre schreef Van Hoevell met dit werk een van de merkwaardigste boeken van de 19de eeuw. In het voorwoord noemt hij zichzelf een compilateur van berichten die hem van verschillende zijden zijn aangereikt. Hij kan slechts de Verslagen door de minister van Koloniën aan de Tweede Kamer noemen, omdat zijn informanten zich anders `aan tallooze onaangenaamheden' zouden blootstellen van de zijde van de tegenstanders van de slavenemancipatie. De stof die Van Hoevell werd aangeboden, heeft hij gearrangeerd naargelang het hem uitkwam: sommige voorvallen zijn direct verhaald, andere samengevoegd tot één vertelling. Zijn boek is een mengeling geworden van essay, reisverslag, landenbeschrijving, fictioneel proza en pamflet. Er is geen uitvoeriger beschrijving bekend van de deplorabele staat waarin de 40.000 Surinaamse slaven van de eerste helft van de 19de eeuw verkeerden, van het optreden tegen de weglopers en van de patrouilles die werden georganiseerd om hen op te sporen.

Van Hoevell publiceerde ook onder het pseudoniem "Jeronimus" [1]

Hij was een geestverwant en goede kennis van Eduard Douwes Dekker, Multatuli, met wie hij ook correspondeerde.

Werk[bewerken]

 • Harpe en Psalter (naar Philipp Spitta, Groningen 1837)
 • Batavia. Episode uit de Geschied. van Neerl.-Indië (Batavia 1840) *Sjaïr Bidasari (Batavia 1844)
 • 1849. W.R. van Hoevell. Een De emancipatie der slaven in Nederlandsch-Indie (Review article) & Nog iets over de Emancipatie der Slaven in Nederlands Indie, door een inzender. Tijdschrift voor Nederlands Indie, elfde jaargang.
 • Reis over Java, Madura en Bali in 't midden van 1847 (2 dln., Amsterdam 1849)
 • De beschuldiging en veroordeeling in Indië en de rechtvaardiging in Nederland (Zaltbommel 1850)
 • 1850. W.R. van Hoevell. Beschouwingen omtrent het Bestuur van Nederlands Indie. Tijdschrift voor Nederlands Indie. 12 de jaargang
 • 1850. Wolter Robert van Hoëvell. Generaal Andreas Victor Michiels. Tijdschrift voor Nederlands Indië, 12de jaargang. Bladzijde 374-376
 • Parlementaire redevoeringen over koloniale belangen )3 dln., Zaltbommel 1850-'59)
 • 1854. W.R. van Hoevell. Brieven aan den Redacteur van het Tijdschrift voor Nederlands Indie over eene zaak die alle officieren ter harte gaat. Tijdschrift voor Nederlands Indie. zestiende jaargang.
 • 1854. W.R. van Hoevell. De oppositie der Nederlandsche Indische Ambtenaren tegen het voor Indie bestaande regeringsstelsel. Tijdschrift voor Nederlandsch Indie. 16de jaargang.
 • 1854. W.R. van Hoevell. Slaven en vrijen onder de Nederlandsche wet.
 • 1857. W.R, van Hoevell. Een balling in Nederlands Indie (L.J. Pietersz.) Tijdschrift voor Nederlands Indie, 19de jaargang
 • 1859. W.R. van Hoevell. De expeditie tegen Boni en de ramoen van Bandjermasin. Tijdschrift voor Nederlands Indie. 21 ste jaargang (betreft de oorlog in Bandjermasin).
 • 1860. W.R. van Hoevell. De Inlandsche hoofden en de bevolking op Java. (Max Havelaar, of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, door Multatuli Ams. (First Review Article). Tijdschrift voor Nederlandsch Indie. 22 ste jaargang.
 • Uit het Indisch leven (Amsterdam 1865)
 • Een blik op het leven van G.H. Betz (Zaltbommel 1866)

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. zie: Volledige Werken van Multatuli, deel 25, p. 398 en p 411-412.