Yasuo Mizui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yasuo Mizui
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 30 mei 1925
Overleden 3 september 2008
Geboorteland Vlag van Japan Japan
Nationaliteit Vlag van Japan Japan
Beroep(en) beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Yasuo Mizui (Japans: 水井康雄,Mizui Yasuo) (Kioto, 30 mei 1925Apt, 3 september 2008) was een Japanse beeldhouwer, die in Frankrijk woonde en werkte.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Mizui studeerde na de Tweede Wereldoorlog techniek en kunst aan de universiteit van Kobe. In 1953 ging hij met een beurs naar Parijs, waar hij beeldhouwkunst studeerde bij Alfred Jannot aan de École nationale supérieure des beaux-arts.Een van zijn medestudenten was César Baldaccini. Van 1954 tot 1958 assisteerde hij de Catalaanse beeldhouwer Apel·les Fenosa in diens atelier in de Rue Saint Jacques. Fenosa was bevriend met Pablo Picasso en Jean Cocteau. In 1955 kreeg Mizui zijn eerste tentoonstelling in Parijs bij Galerie Volnay.

Mizui, die monumentaal wilde werken, nam in de zestiger en zeventiger jaren als steenbeeldhouwer veelvuldig deel aan symposia in Israël, Tsjechië, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. Met Karl Prantl, Herbert Baumann, Morice Lipsi en Hiromi Akiyama was hij in 1964 medeoprichter van het Symposium Vŷsné Ružbachy (Okres Stará Ľubovňa - Slowakije). In 1985 ontving hij uit handen van toenmalig minister Jack Lang de hoge Franse onderscheiding Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres. In 1985 ontmoette hij de mecenas Seita Ohnishi en hoorde van diens plan een monument op te richten voor de door hem bewonderde James Dean. Samen bezochten zij de plek waar Dean in 1955 om het leven kwam, de Californische plaats Cholame. Vanaf 1985 werkte Mizui, vaak met hulp van studenten van de Savannah College of Art and Design, aan dit project in Lacoste (Vaucluse), waar hij een atelier inrichtte. In 1997 ging hij hier definitief wonen. Uiteindelijk is het werk geplaatst in de tuin van de kunstenaar.[1]

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Yasuo Mizui van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.