Yves Allégret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Yves Edouard Allégret (Asnières-sur-Seine, 13 oktober 1905Jouars-Pontchartrain, 31 januari 1987[1]) was een Frans filmregisseur die aanvankelijk films opnam onder het pseudoniem Yves Champlain. Hij draaide ongeveer 25 speelfilms in dertig jaar tijd. Yves Allégret is de jongere broer van filmregisseur Marc Allégret. Tussen 1943 en 1949 was hij samen met actrice Simone Signoret. Ze hadden een dochter, de actrice Catherine Allégret.

Biografie[bewerken]

Allégret werd geboren als zoon van Elie Allégret, missionaris in Frans-Congo, en Suzanne Ehrhardt.[1] Hij mocht vanaf 1931 ervaring als regieassistent opdoen bij zijn broer Marc en bij Jean Renoir. Als lid van de theatergroep Groupe Octobre maakte hij korte documentaires. Prix et Profits (1932), ook bekend onder de titel La Pomme de terre, was zijn belangrijkste. Geheel in de geest van de Groupe Octobre liet hij de werking van het kapitalisme zien door het traject van de aardappel van producent tot consument te volgen. Geestesgenoten als Jacques Prévert, Pierre Prévert en Marcel Duhamel figureerden in deze korte film. In die tijd was hij ook enkele maanden (november 1933-april 1934) secretaris van Leon Trotski toen deze na zijn verbanning uit de Sovjet-Unie via een verblijf in Turkije in Barbizon terechtkwam.

In 1941 maakte hij Tobie est un ange, zijn eerste lange speelfilm, maar die ging verloren in een brand. Na de bevrijding draaide hij het oorlogsdrama Les Démons de l'aube (1946). Daarna brak Allégret definitief door met een reeks drama's waarvoor Jacques Sigurd telkens het scenario schreef. In Dédée d'Anvers (1948) en Manèges (1950), de twee bekendste films van de reeks, gaven Simone Signoret en Bernard Blier elkaar repliek. Samen met Une si jolie petite plage (1949), waarin Gérard Philipe de hoofdrol vertolkte, betekenden deze donkere films het hoogtepunt in zijn carrière. Later gaf hij Philipe nog de hoofdrol in de drama's Les Orgueilleux (1953) en La Meilleure Part (1956). Ook Jean Marais en Michèle Morgan werkten meermaals onder zijn regie. In 1957 liet hij Alain Delon debuteren in de misdaadfilm Quand la femme s'en mêle. In 1963 bracht hij Germinal uit, de eerste geluidsfilm die gebaseerd was op de gelijknamige mijnwerkersroman van Émile Zola.

Aan het einde van zijn carrière schakelde Allégret over naar de televisie. Hij maakte onder meer vier afleveringen van Les Enquêtes du commissaire Maigret (1967-1990), de populaire televisieserie naar de politieromans van Georges Simenon, met Jean Richard in de rol van Maigret.

Yves Allégret overleed op 81-jarige leeftijd in Jouars-Pontchartrain.

Filmografie[bewerken]

Korte films[bewerken]

Speelfilms[bewerken]

Televisie[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Geboorteakte, burgerlijke stand van de gemeente Asnières-sur-Seine, pagina 125 (met vermelding van plaats en datum van overlijden)