820-829

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 820-829 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 9e eeuw.

Frankische Rijk[bewerken]

Keizerin Judith weet haar echtgenoot Lodewijk de Vrome over te halen haar zoon Karel tot hertog van Alemannië te benoemen. Lodewijks oudste zoon Lotharius is het hier niet mee eens, ook omdat het tegen zijn beloften aan Lotharius en zijn broers in het Ordinatio Imperii ingaat. Het komt tot een strijd tussen de broers en o.a. Wala van Corbi ter ener en Judith en o.a. Bernhard van Septimanië, de invloedrijke hertog van Barcelona ter andere zijde.

Er worden missionarissen gestuurd naar Denemarken en Zweden (Ansgardius). Harald Klak, de door de Franken gesteunde medekoning van Denemarken, laat zich dopen, maar wordt later uit Denemarken verdreven.

Byzantium[bewerken]

Michaël II vermoordt zijn vroegere strijdmakker keizer Leo V, en wordt de nieuwe keizer. Hij moet zich wel te weer stellen tegen een opstand van troonpretendent Thomas. Deze weet zelfs Constantinopel te belegeren, maar mede dankzij steun van de Bulgaarse kan Omoertag weet Michaël hem te verslaan. Thomas wordt gevangengenomen en gemarteld, en komt te overlijden. Na zijn dood wordt Michaël opgevolgd door zijn zoon Theophilus.

Europa[bewerken]

In de slag bij Ellandun verslaat Egbert van Wessex Beornwulf van Mercia. Hij wordt hiermee bretwalda, hoogste van de koningen van Engeland, en ook koning van Sussex, Essex, Kent en korte tijd zelfs Mercia.

Ínigo Íñiguez Arista wordt uitgeroepen tot de eerste koning van Navarra.

Moslimwereld[bewerken]

De Abbasiden veroveren Kreta op de Byzantijnen. De Aghlabiden vallen Sicilië binnen, en stichten het emiraat Sicilië, maar hun Beleg van Syracuse mislukt.

Wereld[bewerken]

In de Kaukasus houdt Albanië op te bestaan, en ontstaat het Vorstendom Chatsjen.

Tibet en China sluiten het Verdrag van Chang'an.