880-889

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 880-889 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 9e eeuw.

Gebeurtenissen en ontwikkelingen[bewerken]

Europa
  • Koning Alfred de Grote van Wessex, het laatste "vrije" gebied in Engeland, roept de Vikingen een halt toe. Hij wijst hen een gebied toe waarin ze naar hun wetten kunnen leven: de Danelaw. Maar vanuit dat gebied en vanuit zee gaan de aanvallen door.
Lage landen
  • Waarschijnlijk na uit Engeland overgekomen te zijn, organiseert de Viking Godfried vanuit Gent in 880 plundertochten in Vlaanderen en daarna in de Maas- en Rijn-gebieden.
  • Keizer Karel de Dikke omsingelt hem in Asselt met een groot leger van Longobarden, Beieren, Alemannen, Thuringers, Saksen en Friezen, maar sluit in 882 uiteindelijk vrede en beleent Godfried in een bovengrafelijke positie met Friesland, het voormalige gebied van Rorik, op voorwaarde dat Godfried zich zou bekeren.
  • In 881 vindt de plundering van Maastricht door de Vikingen plaats. In 882 houden ze huis in Deventer, welke stad daarna tussen 882 en 889 van stadsmuren wordt voorzien.
  • Daarnaast trouwt Godfried met Gisela van Lotharingen, dochter van Lotharius II, de eerdere koning van Lotharingen en diens favoriete vrouw Waldrada. Het achterliggende idee zal zijn geweest dat Godfried plunderingen van andere Vikingen zal voorkomen, maar dit blijkt al snel ijdele hoop.
  • In 885 betrekt Hugo, de broer van Gisela, Godfried in een poging om de rechten die zijn vader Lotharius II heeft gehad te verkrijgen.
  • Godfried stuurt de onder hem vallende Friese graven - comités Fresonum - Gerulf en Gardulf, mogelijk broers, naar de keizer met de eis om wijngebieden rond Koblenz, Andernach en Sinzig in ruil voor zijn trouw.