880-889

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 880-889 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 9e eeuw.

Gebeurtenissen en ontwikkelingen[bewerken]

  • Waarschijnlijk na uit Engeland overgekomen te zijn, organiseerde Godfried vanuit Gent in 880 plundertochten in Vlaanderen en daarna in de Maas- en Rijn-gebieden.
  • Keizer Karel de Dikke omsingelde hem in Asselt met een groot leger van Longobarden, Beieren, Alemannen, Thuringers, Saksen en Friezen, maar sloot in 882 uiteindelijk vrede en beleende Godfried in een bovengrafelijke positie met Friesland, het voormalige gebied van Rorik, op voorwaarde dat Godfried zich zou bekeren. Daarnaast trouwde Godfried met Gisela van Lotharingen, dochter van Lotharius II, de eerdere koning van Lotharingen en zijn favoriete vrouw Waldrada. Het achterliggende idee zou zijn geweest dat Godfried plunderingen van andere Vikingen zou voorkomen, maar dit bleek al snel ijdele hoop.
  • In 881 vindt de plundering van Maastricht door de Vikingen plaats.
  • In 885 betrok Hugo, de broer van Gisela, Godfried in een poging om de rechten die zijn vader Lotharius II had gehad te verkrijgen. Mogelijk is het huwelijk van Godfried met Gisela ook pas op initiatief van Hugo tot stand gekomen, want Karel ontbood Gisela in Worms en verbood haar terug te keren naar haar man. Godfried stuurde de onder hem vallende Friese graven - comités Fresonum - Gerulf en Gardulf, mogelijk broers, naar de keizer met de eis om wijngebieden rond Koblenz, Andernach en Sinzig in ruil voor zijn trouw.