890-899

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 890-899 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 9e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Europa
  • Bisschop Fulk van Reims zalft in 893 Karel de Eenvoudige uit het oude Karolingische Huis tot koning. Dit is het begin van een strijd om de troon van het Westfrankische Rijk.
  • In 895 worden de Hongaren aangevallen door een ander ruitervolk uit het oosten, de Petsjenegen. Deze worden daartoe kennelijk aangezet door de tsaar van de Bulgaren, met wie de Hongaren in oorlog zijn. Het Hongaarse leger vecht in het zuiden tegen de Bulgaren, en tegen de Petsjeneegse aanval zijn ze daarom nauwelijks beschermd. De Hongaren, samen met de drie stammen van de Kabaren die zich bij hen hebben aangesloten, vertrekken hierop in 895-896 onder leiding van gyula Árpád uit hun land naar de Donauvallei.
  • De Oost-Franken onder Arnulf van Karinthië veroveren in 896 Italië. Paus Formosus kroont Arnulf tot Rooms keizer (tegenkeizer). Deze kroning wordt echter in 898 door paus Johannes IX ongeldig verklaard.
  • De Engelse koning Alfred de Grote en Oost-Frankische koning Arnulf van Karinthië sterven.
Oosten
Lage landen
Christendom
  • Paus Stephanus VI houdt in 897 een schijnproces tegen zijn overleden voorganger Formosus, de Kadaversynode. Het lijk van Formosus wordt opgegraven en uitgedost in pauselijke gewaden, officieel berecht en veroordeeld van bigamie. Drie vingers van zijn hand worden als straf afgehakt, het lijk ontkleed en in de Tiber gegooid. Voor deze wandaad wordt Stephanus VI afgezet en gewurgd.