Aalborg (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aalborg
Plaats in Denemarken Vlag van Denemarken
Wapen van Aalborg
Aalborg (Denemarken)
Aalborg
Situering
Regio Noord-Jutland
Gemeente gemeente Aalborg
Coördinaten 57° 2′ NB, 9° 56′ OL
Algemeen
Inwoners 130.853 (2014)
Foto's
Uitzicht over Aalborg
Uitzicht over Aalborg
Portaal  Portaalicoon   Denemarken

Aalborg (plaatselijke voorkeurspelling) of Ålborg (voorkeurspelling van de Deense Taalraad) is een havenstad in Denemarken met ca. 117.000 inwoners (2019). Het is de op drie na grootste stad van Denemarken, na Kopenhagen, Aarhus en Odense. Het is de hoofdstad van de regio Noord-Jutland en ligt aan de oostkant van de Limfjord, bij de verbinding van de Noordzee met het Kattegat. De stad is onderdeel van de gemeente Aalborg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Aalborg gaat meer dan 1000 jaar terug. Oorspronkelijk werd de stad door de Vikingen als handelspost gebruikt vanwege zijn gunstige ligging. De eerste vermelding van Aalborg onder zijn originele naam Alabu is gevonden op een muntstuk uit 1040.

Aalborg ontving stadsrechten in 1342. Tijdens de middeleeuwen bloeide Aalborg op en werd het een van de grootste steden in Denemarken. Deze welvaart werd verder vergroot toen Aalborg in 1516 een monopolie op zoute haring werd verleend.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving van Aalborg is typisch voor het noorden van Jutland. Ten westen van de stad verbreedt de Limfjord zich tot een onregelmatig meer, met lage, moerassige kusten en vele eilanden. In het noordwesten ligt een moeras.

Een spoorweg verbindt Aalborg met Hjørring, Frederikshavn en Skagen in het noorden, en met Aarhus en de spoorlijnen van Duitsland in het zuiden, evenals Kopenhagen in het oosten.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Noordzijde van de St. Budolfi

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

Aalborg is een groeiend industrieel en commercieel centrum. De voornaamste handelsproducten zijn vis en graan. Aalborg is daarnaast het centrum van de groeiende telecommunicatie-industrie. Ook is het hoofdkantoor van Aalborg Industries hier gevestigd.

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Aalborg onderhoudt stedenbanden met uiteenlopende steden:[1]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 was Aalborg een van de vier speelsteden tijdens het EK handbal (mannen). De stad heeft een professionele voetbalvereniging genaamd Aalborg BK. De club speelt de wedstrijden in het Aalborg Portland Park en komt uit in de Deense Superligaen.

Geboren in Aalborg[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Aalborg op Wikimedia Commons.