Abazanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abazanen
Vlag van de Abazanen
Vlag van de Abazanen
Totale bevolking 150.000
Verspreiding Vlag van Rusland Rusland (Karatsjaj-Tsjerkessië, Adygea)
Vlag van Turkije Turkije
Vlag van Jordanië Jordanië
Vlag van Syrië Syrië
Vlag van Egypte Egypte
Taal Abazijns
Geloof Soenisme
Verwante groepen Abchazen
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Abazanen (Abazijns: аба́за, Russisch: Абази́ны) zijn een volk, dat vooral woont in Karatsjaj-Tsjerkessië en Adygea (Rusland).

Er is ook een diaspora van Abazanen in Turkije, Jordanië, Syrië, Egypte en andere islamitische landen, die afstammelingen zijn van vluchtelingen (muhajirs) uit de Kaukasusoorlog. De dominerende godsdienst is het soenisme.

De Abazanen woonden oorspronkelijk in Sadzen, het westelijk deel van Abchazië. Eerst trokken ze in de 14e-15e eeuw van Abchazië naar Abazinië. Een tweede migratie dateert uit de 18e-19e eeuw .

Volgens de telling van 2002 waren er 37.942 Abazanen in Rusland. Bij de volkstelling van 2010 bedroeg hun aantal 43.341.[1] Abazanen spreken het Abazijns, een noordwestelijke Kaukasische taal, die nauw verwant is aan het Abchazisch. In 2010 waren er 37.830 sprekers.[2]

Er is ook een beduidende Abazaanse aanwezigheid in Turkije. Een geraamde 150.000 Abazanen woont in de provincies Samsun, Yozgat, Adana en Kayseri-Uzunyayla. De meeste van hen behoren tot de clan van de Ashkharua (Asjcharoea). Zij vochten tegen het leger van de tsaar tijdens de Kaukasusoorlog en weken uit naar Turkije nadat zij de slag om Kbaada (Krasnaja Poljana (Sotsji)) hadden verloren.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]