Acanthophis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Der Belsj (overleg | bijdragen) op 23 dec 2015 om 00:47. (Kopjes toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Acanthophis
Acanthophis antarcticus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Elapidae (Koraalslangachtigen)
Onderfamilie:Elapinae
Geslacht
Acanthophis
Daudin, 1803
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Acanthophis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Acanthophis is een geslacht van zeven soorten slangen uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae).[1] De bekendste soort wordt wel doodsadder genoemd, maar ondanks deze naam behoren ze dus niet tot de familie adders (Viperidae). Wel hebben ze uiterlijk enige gelijkenis vanwege het korte, dikke lichaam, de driehoekige kop en verticale pupil. Ook de schubbenpatronen lijken wat op die van adders.

Leefwijze

Deze slangen loeren op hun prooi vanuit een hinderlaag, waarbij ze zich vrijwel volledig bedekken met de ondergrond, zoals zand of bladeren. Alleen de kop steekt nog deels uit, maar is vanwege de goede camouflage moeilijk te zien. Met de staartpunt, die bij de kop wordt gehouden, worden kronkelige bewegingen gemaakt waardoor deze lijkt op een levende worm. Een vogel of insectenetend knaagdier dat de staartpunt aanziet voor een maaltje wordt als deze te dichtbij komt razendsnel door de slang gebeten. Het gif is neurotoxisch en werkt in op het zenuwstelsel, waardoor de ademhaling en uiteindelijk de pompfunctie van het hart worden stilgelegd.

Verspreiding en leefgebied

Alle soorten komen voor in delen van Azië en Australië.

Soorten

Bronvermelding