Akkergeelster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Akkergeelster
Gagea villosa 150303.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Liliales
Familie: Liliaceae (Leliefamilie)
Geslacht: Gagea (Geelster)
Soort
Gagea villosa
(M.Bieb.) Sweet (1826)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De akkergeelster (Gagea villosa, synoniem: Galea arvensis) is een bolgewas uit de leliefamilie (Liliaceae). Het is een plant van vrij droge, kalkhoudende grond: te vinden op beschaduwd grasland en onder heggen. De akkergeelster komt voor in Eurazië en Noordwest-Afrika. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en stabiel of toegenomen. In Vlaanderen is de plant uitgestorven.

De plant wordt 10-25 cm hoog en heeft aan de voet twee of soms drie lijnvormige bladeren. De akkergeelster bloeit in maart en april met zwavelgele bloemen. De bloem kan bestaan uit twee tot tien bloemdekbladen. De bloemstelen zijn behaard en ook de bloemdekbladeren zijn aan de buitenzijde behaard. De bloeiwijze heeft twee niet stengelomvattende schutbladeren.

Voorkomen[bewerken]

Akkergeelster komt voor op meestal licht beschaduwde, droge, matig stikstofrijke, kalk- en humushoudende zand-, zavel-, leem-, krijt- of lössgrond in landgoedbossen en parken, bij vestingwerken en kastelen, in oude pastorietuinen en op begraafplaatsen, op open plekken langs holle wegen en in beschaduwde bermen. Verder langs paden, onder heggen en struwelen, in wijngaarden, akkerranden en braakliggende grond.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Acker-Geldstern
  • Engels: Field Star of Bethlehem

Externe links[bewerken]