Al-Ajoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
al-Ajoen
Al-Ajoen (Westelijke Sahara)
Al-Ajoen
Coördinaten 27° 9′ NB, 13° 12′ WL
Algemeen
Oppervlakte 82,22 km²
Inwoners (2015) 198.200
(2.866 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Boulevard de Mekka in al-Ajoen

De stad al-Ajoen (Arabisch: العيون, Frans: Laâyoune, Spaans: El Aaiún) is de grootste stad in de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie die nu voornamelijk in Marokkaanse handen is. Ook al-Ajoen wordt bestuurd door Marokko. De status van Al-Ajoen wordt, net als die van de rest van de Westelijke Sahara, betwist vanwege gebiedsclaims door zowel Marokko als het Polisario, dat al-Ajoen beschouwt als hoofdstad van de door hen in 1976 uitgeroepen Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS), die echter door de meeste landen (waaronder Marokko) niet erkend wordt.

De stad heeft ongeveer 198.200 inwoners.[bron?] De naam van de stad betekent "de bronnen".

De Koninklijke Marokkaanse luchtmacht heeft een detachement op de luchthaven van al-Ajoen, Hassan I Aiport genaamd, dat met Northrop F-5-gevechtsvliegtuigen vliegt.

Het hoofdkwartier van de MINURSO-missie van de Verenigde Naties is in al-Ajoen gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

De moderne stad is vermoedelijk in 1938 gesticht door de Spaanse kolonist Antonio de Oro.[bron?] In 1940 wees de Spaanse overheid al-Ajoen aan als de hoofdstad voor haar kolonie Spaanse Sahara. De stad wordt door de droge rivier Saguia el Hamra in tweeën gedeeld. Aan de zuidzijde is de oude, lage binnenstad, gebouwd door de Spaanse overheerser. Een kathedraal uit die tijd is nog in gebruik. Ook is er nog een Spaanse internationale school.

Economie[bewerken]

De stad is een overslagplaats voor vis en lokaal gewonnen fosfaat.

Sport[bewerken]

Al-Ajoen heeft een profvoetbalclub in de Marokkaanse GNF 1, genaamd Jeunesse Massira. Jeunesse speelt al sinds de promotie in 1994/95 onafgebroken in de GNF 1.

Externe link[bewerken]