Al-Ajoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
al-Ajoen
Al-Ajoen
Al-Ajoen
Coördinaten 27° 9′ NB, 13° 12′ WL
Algemeen
Oppervlakte 82,22 km²
Inwoners (2015) 198.200 (2.866 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Boulevard de Mekka in al-Ajoen

De stad al-Ajoen (Arabisch: العيون, Frans: Laâyoune, Spaans: El Aaiún) is de officiële hoofdstad van de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS), een voormalige Spaanse kolonie die nu voornamelijk in Marokkaanse handen is. Ook al-Ajoen wordt bezet door Marokko. Het feitelijke bestuurlijke centrum van de ADRS is derhalve de interimhoofdstad Tifariti, die wel in handen is van de ADRS.

De stad heeft ongeveer 198.200 inwoners en is de grootste stad in de Westelijke Sahara. De naam van de stad betekent "de bronnen".

De Koninklijke Marokkaanse luchtmacht heeft een détachement op de luchthaven van Al-Ajoen, Hassan I Aiport genaamd, dat met Northrop F-5-gevechtsvliegtuigen vliegt.

Het hoofdkwartier van de MINURSO-missie van de Verenigde Naties is in al-Ajoen gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

De moderne stad is vermoedelijk in 1938 gesticht door de Spaanse kolonist Antonio de Oro. In 1940 ontwierp de Spaanse overheid het als de hoofdstad voor haar Spaanse Sahara. De stad wordt door de droge rivier Saguia el Hamra in tweeën gedeeld. Aan de zuidzijde is de oude, lage binnenstad, gebouwd door de Spaanse overheerser. Een kathedraal uit die tijd is nog in gebruik. Ook is er nog een Spaanse internationale school.

Economie[bewerken]

De stad is een overslagplaats voor visvangst en lokaal gewonnen fosfaat.

Sport[bewerken]

Al-Ajoen heeft een profvoetbalclub in de Marokkaanse GNF 1, genaamd Jeunesse Massira. Jeunesse speelt al sinds de promotie in 1994/95 onafgebroken in de GNF 1.

Externe link[bewerken]