Allians för Sverige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Allians för Sverige
Alliansen.jpg
Personen
Partijleider Fredrik Reinfeldt (inofficieel)
Mandaten
Zetels
Geschiedenis
Opgericht 31 augustus 2004
Algemene gegevens
Actief in Zweden
Richting centrumrechts
Ideologie liberaal conservatisme,
sociaalliberalisme, liberalisme,
agrarianisme, christendemocratie
Kleuren oranje
Website www.alliansen.se
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Allians för Sverige (Alliansen) (Nederlands: Alliantie voor Zweden) is een alliantie van politieke partijen die is opgezet voor de Zweedse parlementsverkiezingen van 2006 en die sindsdien het land regeert.

De alliantie bestaat uit vier rechtse en centrumrechtse partijen die vóór 2006 oppositie voerden tegen de linkse minderheidsregering onder leiding van de sociaaldemocraat Göran Persson. Die regering werd parlementair gesteund door de Miljöpartiet en de Vänsterpartiet.

De volgende partijen maken deel uit van de Allians för Sverige:

Voorstelling van de alliantie in 2006 met van links naar rechts Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund en Lars Leijonborg.

Fredrik Reinfeldt van Moderaterna wordt algemeen beschouwd als de leider van Alliansen en is dan ook sinds de gewonnen verkiezingen de premier van Zweden. Bij de Zweedse parlementsverkiezingen van 2010 verloor de alliantie haar parlementaire meerderheid. Enkel de Moderata samlingspartiet van premier Fredrik Reinfeldt won stemmen. De alliantie beschikt op die manier over 172 zetels in het parlement, een verlies van 6 zetels ten opzichte van 2006.[1] Omdat Alliansen nog altijd meer zetels had dan de Rödgröna (een alliantie van Socialdemokraterna, Miljöpartiet en Vänsterpartiet) en beide allianties bovendien weigerden samen te werken met Sverigedemokraterna, bleef Alliansen aan de macht als minderheidsregering.

Externe link[bewerken]