Allians för Sverige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alliansen
Logo
Personen
Partijleider Ulf Kristersson (inofficieel)
Mandaten
Zetels
143 / 349
Geschiedenis
Opgericht 31 augustus 2004
Algemene gegevens
Actief in Zweden
Richting centrumrechts
Ideologie liberaal conservatisme,
sociaalliberalisme, liberalisme,
agrarianisme, christendemocratie
Kleuren oranje
Website www.alliansen.se
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Alliansen (Nederlands: de Alliantie) is een alliantie van politieke partijen die is opgezet voor de Zweedse parlementsverkiezingen van 2006 en die tussen 2006 en 2014 het land regeerde. Van 2004-2010 heette het Allians för Sverige (Alliantie voor Zweden)

De alliantie bestaat uit vier rechtse en centrumrechtse partijen die vóór 2006 oppositie voerden tegen de linkse minderheidsregering onder leiding van de sociaaldemocraat Göran Persson. Die regering werd parlementair gesteund door de Miljöpartiet en de Vänsterpartiet.

De volgende partijen maken deel uit van de Allians för Sverige:

Voorstelling van de alliantie in 2006 met van links naar rechts Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund en Lars Leijonborg.

Fredrik Reinfeldt van Moderaterna werd algemeen beschouwd als de leider van Alliansen en was dan ook sinds de gewonnen verkiezingen de premier van Zweden tot 2014. Bij de Zweedse parlementsverkiezingen van 2010 verloor de alliantie haar parlementaire meerderheid. Enkel de Moderata samlingspartiet van premier Fredrik Reinfeldt won stemmen. De alliantie beschikt op die manier over 172 zetels in het parlement, een verlies van 6 zetels ten opzichte van 2006.[1] Omdat Alliansen nog altijd meer zetels had dan de Rödgröna (een alliantie van Socialdemokraterna, Miljöpartiet en Vänsterpartiet) en beide allianties bovendien weigerden samen te werken met Sverigedemokraterna, bleef Alliansen aan de macht als minderheidsregering.

In 2019 verklaarden Ebba Busch Thor (KD) en Ulf Kristersson (M) de alliantie op rijksniveau ontbonden toen de andere twee partijen een regering vormden met de Sociaaldemocraten en Miljöpartiet. De partijleiders van Centerpartiet en Liberalerna vonden dat Kristersson zelf de stekker eruit heeft getrokken door eerder de mogelijkheid van een regering met alleen KD te onderzoeken, tegen de wil van de andere partijen in.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]