Anneessens (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(STIB-MIVB) Panneau Anneessens.png
PCC 7900 in het premetrostation Anneessens (2008).
PCC 7900 in het premetrostation Anneessens (2008).
Opening 4 oktober 1976
Perronsporen 4
Netwerk Brussels Metro Logo.svg Brusselse premetro
Exploitant MIVB
Lijn(en) Brussels tramway icon.svg 1STIB-MIVB Line 3.svg 1STIB-MIVB Line 4.svg 1STIB-MIVB Line 32.svg
Aansluitingen
Bus Brussels bus icon.svg 1STIB-MIVB Line 33.svg 1STIB-MIVB Line 46.svg 1STIB-MIVB Line 86.svg 1STIB-MIVB Line N04.svg 1STIB-MIVB Line N05.svg 1STIB-MIVB Line N06.svg 1STIB-MIVB Line N08.svg 1STIB-MIVB Line N09.svg 1STIB-MIVB Line N10.svg 1STIB-MIVB Line N11.svg 1STIB-MIVB Line N12.svg 1STIB-MIVB Line N13.svg 1STIB-MIVB Line N16.svg
Ligging
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 21′ OL
Anneessens (metro van Brussel)
Anneessens
Locatie van het premetrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Anneessens is een station van de Brusselse premetro, gelegen in het centrum van de stad Brussel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd geopend op 4 oktober 1976 als onderdeel van de Noord-Zuidas tussen Noordstation en Lemonnier. Bij de opening van het station werden slechts de verlaagde zijperrons gebruikt, terwijl de middenperrons onverlaagd en ontoegankelijk bleven.

In de loop van het jaar 2003-2004 werden de middenperrons van het Noord-Zuidas station verlaagd om de instaptijd van de reizigers te verkorten. In het begin van deze nieuwe inrichting gold de regel: instappen langs het middenperron en uitstappen langs de zijkanten. Echter werd de Spaanse methode in de loop der jaren minder en minder formeel toegepast.

Anneessens is gebouwd op drie verschillende niveaus. Daarvan is niveau -1 en -2 in gebruik terwijl niveau -3 ongebruikte ruwbouw blijft. Oorspronkelijk was dit niveau bedoeld voor metrolijn 4 richting Elsene en Flagey.

Een renovatie van het station is ingepland met afwerking in 2019. Dat jaar verandert ook de naam van het station. Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet bevestigde in oktober 2017 dat het station na renovatie de naam Toots Thielemans krijgt. Deze beslissing veranderde echter onder fel protest uit de buurt en de oppositiepartijen. Men wou namelijk Frans Anneessens blijven eren met het station. Ook heeft dit station zoals Rogier en De Brouckere een link met het bovengrondse Anneessensplein.

Een nieuw metrostation, dichter bij de Marollen, zal gecreëerd worden op de toekomstige metrolijn Bordet - Albert. Tegen 2028 zou dit station bediend moeten worden door de toekomstige metrolijn 3.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Het premetrostation bevindt zich onder de Maurice Lemonnierlaan, ter hoogte van het Anneessensplein (genoemd naar Frans Anneessens) en bevindt zich op de Noord-Zuidas. Aan beide uiteinden van het station bevindt zich een stationshal, één met uitgangen naar het Fontainasplein, één bij het Anneessensplein.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

In de noordelijke stationshal bevindt zich het werk Sept Ecritures van Pierre Alechinsky en Christian Dotremont. Op zeven panelen van Alechinsky werd steeds een vlak gereserveerd voor teksten van Dotremont. De afbeeldingen werden met Oost-Indische inkt aangebracht op papier en vervolgens gemaroufleerd op hout.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anneessens premetro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.