Anoxygene fotosynthese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Anoxygene fotosynthese is een vorm van fotosynthese waarbij er geen vrij zuurstof geproduceerd wordt. Dit proces wordt gedaan door primaire producenten zoals chemoautotrofen en fotoautotrofen op de bodem van oceanen of in sedimenten.

De energie die gebruikt wordt voor het maken van organische moleculen komt respectievelijk uit chemische verbindingen en straling (fotonen of ioniserende straling).

De redoxreactie die plaatsvindt is (evt. een variant van):

Momenteel wordt er nog veel onderzoek gedaan naar deze vorm van leven in oceanen zoals onder meer nabij zwarte rokers beter bekend als "blacksmokers". Dit zijn ecosystemen op de bodem van oceanen waar veel geologische warmte en radioactiviteit voorkomt die in veel gevallen gebruikt wordt door (wormvormige) organismen meestal bacteriën die eromheen leven. Als bacteriën deze straling gebruiken als energiebron is er vaak sprake van Anoxygene fotosynthese. Een dergelijke reactie valt onder de chemosynthetische reacties waarbij deze tak hiervan louter wordt gedreven door stralingsenergie en niet door thermo-energie.

Zie ook[bewerken]