BBC One

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf BBC1)
BBC One
Logo
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Uitzendgroep BBC
Startdatum 2 november 1936
Omroepsoort Openbare omroep
Genre Uiteenlopend
Ontvangst
Kabel Telenet
Numericable
VOO
Ziggo
Caiway
Kabel Noord
Delta Kabel
CAI Harderwijk
CAI Hendrik-Ido-Ambacht
Kabeltex
Stichting Kabelnet Veendam
IPTV Belgacom TV
KPN
Satelliet Astra 28,2°O FTA
OTT Youfone
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

BBC One (voorheen BBC1 en oorspronkelijk BBC Television Service) is het oudste televisiestation ter wereld. Het is het hoofdkanaal van de British Broadcasting Corporation (BBC), en zond voor het eerst uit op 2 november 1936. Het kanaal had een monopoliepositie binnen de Engelse televisiewereld, tot ITV werd gelanceerd in 1955.

Het kanaal zendt voornamelijk nieuwsbulletins, rechtstreekse gebeurtenissen, komedieseries, dramaseries, spelprogramma's, quizzen, praatprogramma's en een aantal educatieve en religieuze programma's uit.

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

Het is voor de BBC wettelijk verboden om reclame op hun Britse zenders uit te zenden. Ze worden volledig gefinancierd door een televisielicentie, die jaarlijks betaald dient te worden door iedere Britse ingezetene die een televisietoestel bezit of BBC-programma’s online bekijkt.[1]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

In België en Nederland is BBC One vaak samen met BBC Two beschikbaar via kabeltelevisie.

In het Verenigd Koninkrijk is BBC One in hoge definitie zonder abonnementskosten te ontvangen via zendmasten op de aarde (Freeview) of via een satelliet in de ruimte (Freesat). Deze uitzendingen zijn free-to-air.

Ook in België en Nederland is BBC One via satelliet te ontvangen. De gebruikte satellietpositie is Astra 28,2°O. Naast BBC One, zijn via deze satellietpositie ook verscheidene ander Britse publieke en private kanalen gratis te ontvangen.

Regionaal[bewerken | brontekst bewerken]

Aansluitend op de nieuwsbulletins van 13, 18 en 22 uur (Engelse tijd) wordt regionaal nieuws uitgezonden. In iedere regio wordt een ander nieuwsprogramma uitgezonden. Buiten het Verenigd Koninkrijk wordt meestal het regionaal nieuws van Londen uitgezonden op dit uur.

Bekende BBC One-programma's[bewerken | brontekst bewerken]