BankGiro Loterij Museumprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Boijmans Van Beuningen won de prijs in 2010

De BankGiro Loterij Museumprijs is een prijs van 100.000 euro die sinds 2007 jaarlijks uitgereikt wordt aan een museum in Nederland door de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De prijs wordt ieder jaar toegekend op een bepaald museaal veld; in 2008 bijvoorbeeld ging de prijs naar een archeologisch museum. De winnaar wordt gekozen door een publieksstemming die gedurende een periode van een maand gehouden wordt. Hierbij kan het publiek kiezen uit een shortlist samengesteld door een vakjury.

De jury bestaat uit drie museumdeskundigen die voor drie jaar worden benoemd en een of twee tijdelijke juryleden die expert zijn op het terrein dat dat jaar bekroond wordt. De vakjury kijkt vooral naar vernieuwende, publieksgerichte activiteiten. Ook het algemene functioneren van het museum wordt getoetst, waaronder de collectievorming, collectiebeheer, registratie en documentatie van de collectie, toegankelijkheid van de collectie, tentoonstellingsbeleid, educatie en communicatie, publieksfaciliteiten en bedrijfsvoering.

Van de prijs van 100.000 euro mag 25 procent vrij besteed worden, de rest moet worden besteed aan een of meerdere projecten op het werkterrein van het winnende museum, na goedkeuring het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds

De BankGiro Loterij Museumprijs is de opvolger van de eerdere Museumprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, die daarvoor sinds 1990 om het jaar uitgereikt werd. Winnaars van deze prijs waren het Noordbrabants Museum (1990), het Natuurhistorisch Museum Maastricht (1992), het Museum Boijmans Van Beuningen (1994), het Veenkoloniaal Museum (1996), Museum Naturalis (1998), het Anne Frank Huis (2000) en het Joods Historisch Museum (2002).

Winnaars[bewerken | bron bewerken]

De Zaanse buurt in het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem), dat de Museumprijs in 2009 won
De Menkemaborg won in 2007

Andere museumprijzen[bewerken | bron bewerken]

In België wordt een soortgelijke prijs uitgereikt, de MuseumPrijs. Er is ook een Europese museumprijs, de European Museum of the Year Award, die wordt uitgereikt door de Raad van Europa. Het Nederlands Openluchtmuseum won deze Europese prijs in 2005, het Zeeuws Museum in 2009, Rijksmuseum Amsterdam in 2015 en Rijksmuseum Boerhaave in 2019.

Externe link[bewerken | bron bewerken]