Bapao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bapao
Broodje Bapao Driekwart.jpg
Land Vlag van Indonesië Indonesië
Hoofdingrediënt(en) witbrooddeeg en vulling
Serveertemperatuur Warm
Gang Tussendoor
Type Snack
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Bapao is een gestoomd broodje met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken. Het is afkomstig uit Indonesië.

De vulling kan vlees bevatten zoals rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander vleeswaar of vegetarisch gehakt. Maar bapao's kunnen ook worden gevuld met zoete dingen, zoals een mix van stukjes pinda, kokos en sesam op smaak gebracht met basterdsuiker. Bapao gevuld met groente is ook mogelijk, maar dit moet groente zijn die niet te veel vocht afgeeft als ze gaar wordt, zoals wortel of ui. In Vietnam wordt er ook een hard gekookt ei als extra vulling in bapao gedaan.

Een bapao heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter geen bruine korst. Bapao wordt weleens gegeten met chilisaus, maar in China en Indonesië is dat niet gebruikelijk.

Deze broodjes zijn van Chinese afkomst en zijn via de Indonesische keuken geïntegreerd geraakt in de Nederlandse keuken. Bapao geniet enige bekendheid in Nederland. De broodjes staan op het menu bij diverse Chinese en Vietnamese (afhaal)restaurants. Ze liggen ook in de schappen van vrijwel iedere Nederlandse supermarkt.

De bapao wordt ook wel 'broodje bapao' genoemd.