Bapao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Broodje bapao
Bapao
Land Vlag van Indonesië Indonesië
Hoofdingrediënt(en) Witbrooddeeg en vulling
Serveertemperatuur Warm
Gang Tussendoor
Type Snack
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Bapao (uitspr.: [bɑ­ˈpɑu] of [ba­ˈpao], meerv.: bapao's of bapaos)[1] is een gestoomd broodje met een vulling, dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken en enige bekendheid geniet in Nederland. Het woord pao, evenals het broodbakken in zuidelijk China, is van Portugese oorsprong.[2]

Bapao's zijn door Chinese gemeenschap naar Indonesië gebracht. Via de Indonesische keuken zijn ze vervolgens geïntegreerd geraakt in de Nederlandse keuken. De broodjes staan op het menu bij diverse Chinese, Indische, Indonesische en Vietnamese (afhaal)restaurants. Ze liggen ook in de schappen van vrijwel iedere Nederlandse supermarkt.

Vulling[bewerken | brontekst bewerken]

Bapao's kunnen gevuld zijn met gemarineerd vlees, zoals rund-, kippen- en varkensvlees, of een vegetarische vleesvervanger. Bapao's kunnen ook met groente gevuld zijn, maar dit moet groente zijn die niet te veel vocht afgeeft als ze gaar wordt, zoals wortel of ui. In Vietnam wordt er ook een hardgekookt ei als extra vulling in het broodje gedaan. Bapao's kunnen ook worden gevuld met zoetigheden, zoals een mix van stukjes pinda, kokos en sesam op smaak gebracht met basterdsuiker.

Een bapao heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter geen bruine korst. Het wordt weleens gegeten met chilisaus, maar in China en Indonesië is dat niet gebruikelijk.