Bapao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een bapao

Bapao is een gestoomd broodje met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken. Het is afkomstig uit Indonesië.

De vulling kan vlees bevatten zoals rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander vleeswaar of vegetarisch gehakt. Maar bapao's kunnen ook prima worden gevuld met zoete dingen, zoals een mix van stukjes pinda, kokos en sesam op smaak gebracht met basterdsuiker. Bapao gevuld met groente is ook mogelijk, maar dit moet groente zijn die niet te veel vocht afgeeft als ze gaar wordt, zoals wortel of ui. In Vietnam wordt er ook een hard gekookt ei als extra vulling in bapao gedaan.

Een bapao heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter geen bruine korst. Bapao wordt wel eens gegeten met chilisaus, maar in China en Indonesië is dat niet gebruikelijk.

Deze broodjes zijn van Chinese afkomst en zijn via de Indonesische keuken geïntegreerd geraakt in de Nederlandse keuken. Bapao is daarom ook erg bekend in Nederland. De broodjes staan op het menu bij diverse Chinese en Vietnamese (afhaal)restaurants. Ze liggen ook in de schappen van vrijwel iedere Nederlandse supermarkt.

Winkelketen Albert Heijn introduceerde bapao ook in Vlaanderen en de broodjes worden sindsdien steeds bekender en geliefder[bron?] bij de Vlamingen.

De bapao wordt ook wel 'broodje bapao' genoemd. Dit is eigenlijk een tautologie: in het Chinees betekent pao (包) namelijk "broodje".